Güncelleme Tarihi:
Bulimiya, yeme bozukluğu olarak da bilinmektedir. Kontrolsüzlük duygusunun ortaya çıkardığı bulimiya hastalığı, psikoloijk sorunlar nedeniyle gerçekleşmektedir. Yemek yiyen bulimiya hastası kişi, kilo alacağı korkusuyla belirli bir süre sonra kusma eylemine girişir. Böylece bulimiya atağına yenik düşmüş olur. Peki, bulimiya nedir ve bulimiya hastalığı nasıl anlaşılır? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
Bulimiya nervoza veya kısaca bulimiya bir yeme bozukluğudur. Bulimik atak sırasında normal insanlardan fazla yerler. Kısa sürede aşırı miktarda besin tüketen gençler, aldıkları fazla kalorilerden ya bağırsaklarını boşaltarak ya da kusarak kurtulurlar. Sorun, ‘kusarak veya laksatiflerle ishal olup temizlenerek kurtulmak’ gelgitleri içinde gizlice sürer gider. Aşırı gıda tüketimi de, kusma veya bağırsaklar yoluyla temizleme de ailelerden gizli olarak gerçekleştirilir ve genellikle geceleri yapılır. Yeme bozuklukları yayılma eğiliminde olan ciddi ve tehlikeli hastalıklardır. Ailelerin, öğretmen ve okul danışmanlarının genç kızları bu konuda uyarmaları ve profesyonel bir merkezle işbirliği yapmaları zorunludur.
Bu yeme işlemini genellikle yalnız kaldıklarında çok hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye çalışırlar. Daha sonra yediklerinin kilo almasına neden olmaması için aşağıdakilerden birini yapar:
• kusma (isteyerek kusma)
• uygun olmayan bir şekilde laksatif, lavman, diüretik veya diğer ilaçların kullanımı
• yoğun egzersiz.
NEDEN OLUR?
Bulimiya yiyecekten çok derin psikolojik meseleler ve yoğun bir kontrolsüzlük duygusudur. Yeme-çıkarma olayı ağırlaşabilir, daha sık ve kontrolsüz bir hale gelebilir. Kişilerin bu yeme - çıkarması psikolojik sorunları çözemeyeceklerini düşünmelerinden ve kilo takıntıları olmasından da kaynaklanmaktadır. Kustuktan sonra kendilerini rahat hissedeceğini düşünürler ve bilerek çok yemeye başlarlar. Nasıl olsa yedikten sonra kusacaklardır.