Güncelleme Tarihi:
Besinlerin içerisindeki vitamin ve mineralleri öldürmeyen bir teknik olan buharda pişirme tekniği giderek popülerleşiyor. Yüzyıllardır Uzakdoğu'da en çok tercih edilen pişirme tekniklerden olan buharda pişirme, metabolizmayı güçlü kılıyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Hazımsızlık gibi sorunları da tamamen ortadan kaldıran bu yöntemle besinler içerisinde bulunan bakteri ve mikroplar da tamamen ölüyor. Besin içerisindeki protein, selüloz ve nişasta gibi maddeler bu teknikle tamamen eriyor, bu da yemeğin daha yumuşak olmasını sağlıyor.
Düşük basınçta gerçekleşen buharda pişirme; buhar kapları ya da buhar makinesi yardımıyla tencere içerisinde gerçekleştirilir. Yüksek basınçta pişirmede ise kullanılan su miktarı ve pişirme süresi azdır. Buna en iyi örnek olarak düdüklü tencerede pişirme gösterilebilir.
BUHARDA PİŞİRME TEKNİĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Özellikle diyet menülerinde yer alan sebze gibi gıdaları pişirmek için önce sebzeleri iyice yıkamalı ve ardından süzgeç içerisine koyarak iyice süzülmelerini beklemek gerekir.
Derin bir tencere üçte bir oranında su ile doldurulur ve buhar süzgeci tencerenin içine yerleştirilir.
Ocak ateşi ilk önce en yüksek seviyeye getirilerek suyun kaynaması sağlanır, daha sonra ocak ateşi daha düşük bir seviyeye getirilerek sabit bir ısı elde edilir.
Buharda yaklaşık 10 - 15 dakika kadar pişirilen sebze ve besinler, iyice piştikten sonra çatal yardımıyla kontrol edilir.
Pişmiş olan sebzeler ocaktan alınır ve tabaklara yerleştirilerek servis yapılır.
Buharda pişirme tekniğinde besinin görünümü, rengi ve kokusu değişmez, dolayısıyla bu yöntem sağlıklıdır. Yiyeceğin kendine özgü tadı aynı kalır. Böylece yiyeceğin kalitesi ve lezzeti bozulmamış olur. Aynı zamanda en ekonomik pişirme yöntemlerinden biri olan buharda pişirmede, besin kaybı da en az seviyede tutulur. Buharda pişirilen sebzeler daha diri ve canlı görünümleriyle yiyene de tatminkar bir ziyafet sunar. Özellikle diyet yemeklerinde sıkça kullanılan bu yöntem hafif olduğu için de sıkça tercih edilir.