Güncelleme Tarihi:
İşte bu uçuşanlar aslında bozuk gıdalarda oluşan ‘Plodia interpunctella’ yani ‘Kuru Meyve Güvesi’ olabilir. Ziraat mühendisi Derya Ulaşoğlu bu güvelerle ilgili olarak uyardı; “Bu güveler üretim, depolama ve satış noktalarında oluşmuş olan kötü koşullardan oluşur. Dişileri 60-300 adet yumurtayı bırakabilir.
Çok lüks bir satış noktasından hediye aldığınız fıstıklı lokum içinden de, kuru meyve paketinden de çıkabilir. Kuru meyve, kuru tahıl, süttozu, evcil hayvan mamaları, cornflakes, fıstık, fındık, baharat vs. gibi çok çeşitli ürün yelpazesinde görülür.”
Ulaşoğlu uçuşan güvelerin bozuk ürün sinyali verdiğini belirtiyor; “Tüm ürünler kontrol edilmeli. Ürün içerisinde kurtcuklar ve kurtcukların salgıladığı ipeğimsi iplikler görülebilir. Genellikle akşam aktif olan güvelerin bulunduğumuz ortamda olup olmadığını anlamak için gıda güvesi çeken arama içeren yapışkan kağıtlar kullanılabilir ancak bunların satışı henüz Türkiye’de yapılmıyor.”
GÜVELERDEN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ?
a) Kullanım tarihi geçmiş ürünleri bekletmeyiniz.
b) Yiyecekleri bulaşma olmaması için kapalı kaplarda tutunuz.
c) Komşuları da bu konuda bilinçlendirmeye çalışınız.
d) Hayvan mamalarını kapalı tutunuz.
e) Üretim, taşıma proseslerine dikkat edilmelidir.
f) Marketler sürekli bozuk gelen firma ürününü takip etmelidir;aksi takdirde temiz üretilmiş ürüne markette bulaşması kaçınılmaz olur.