'Böyle zeytinyağının hiçbir yararı yok'

Güncelleme Tarihi:

Böyle zeytinyağının hiçbir yararı yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2012 00:00

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Gezerel, piyasada 'sızma' adı altında satılan zeytinyağlarının büyük bölümünün kansere karşı koruma sağlamadığını öne sürdü.

Haberin Devamı


 

Prof. Dr. Gezerel, zeytinde yüksek miktarda antitoksin özelliği bulunan ’olueropin’ maddesi bulunduğunu ve bunun da kansere karşı direnç sağlayan en etkili madde olduğunu hatırlattı. Prof.Dr. Ömer Gezerel, "Zeytine acı tadını veren ’olueropin’ maddesi, 32 derecelik ısıdan sonra parçalanır ve kansere karşı koruma özelliğini kaybeder. Marketlerde ’sızma’ adı altında satılan zeytinyağları 70-80 derecede üretilmekte ve zeytinyağı antitoksin özelliğini kaybetmektedir" dedi.

'ZEYTİNYAĞI 25 DERECEDE ÜRETİLMELİ'

Sağlıklı zeytinyağlarının 25- 32 derece arasında üretilmesi gerektiğini anlatan Prof.Dr. Gezerel, "Bu sıcaklığın üzerindeki ortamlarda üretilen zeytinyağlarında, sağlığa yararlı olan moleküller parçalanır. A, D, E ve K vitaminleri yok olur. Piyasada satılan ve üzerinde ’sızma’ yazan bir çok zeytinyağı da, antitoksin özelliği kaybolmuş ürünlerdir. Dolayısı ile bu yağların sağlığımıza hiçbir yararı yoktur" diye konuştu.

 

Haberin Devamı

5 KİLO ZEYTİNDEN 1 KİLO YAĞ ELDE EDİLİR

 

Ürün çeşitleri ve hasat zamanına göre değişiklik göstermesine rağmen, ortalama 5 kilo zeytinden 1 litre zeytinyağı elde edilebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Gezerel şöyle dedi:

 

"Üreticilerimiz zeytin meyvesinden daha fazla zeytinyağı çıkarabilmek için maalesef yüksek derecelerde üretim yapıyor. Normalde 25-32 dere arasındaki sıcaklıkta 1 litre sağlıklı zeytinyağı üretmek için 5 kilo zeytine ihtiyaç var. Ancak, birçok üretici 3-4 kilo zeytinden aynı miktarda zeytinyağı üretmek için 70-80 derece ısıl işlem uyguluyor. Sağlıklı zeytinyağlarına, sadece ekmeği bandırıp dahi yiyebilirsiniz. Fakat piyasaya sürülen zeytinyağlarını bu şekilde tüketme lüksümüz yok. Çünkü bunlar zeytinyağı özelliklerini kaybetmiş ve artık biodizel olmuştur."

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!