Güncelleme Tarihi:
MOBDER Antalya Şube Başkanı Uzkut, 3 yıl önce kurulan derneğe 3 binden fazla kişinin kendisine mobbing uygulandığı iddiasıyla başvurduğunu, bunlardan 600’ünü mobbing olarak değerlendirdiklerini, yaklaşık 50’sini de dava konusu haline getirdiklerini söyledi. Bugüne kadar açtıkları davalarda hapis ve para cezaları verilmesini sağladıklarını belirten Dr. Uzkut, önceden mobbinge uğrayan kişi adına ceza, hukuk ve idare mahkemesine dava açtıklarını, şimdi idari mahkeme sonucu olmadan diğer mahkemelere dava açılamadığından mahkeme sürecinin tıkandığını kaydetti. Dr. Uzkut, bu durumun heveslerini kırmadığını, mobbingi seminerlerle vatandaşa anlattıklarını söyledi.
ASTIN ÜSTE YAPTIĞI
Bugüne kadar kendilerine ulaşan vakaların büyük kısmını mobbingin ikinci evresi olan ağır aşamanın oluşturduğuna dikkati çeken Dr. Uzkut, bu vakalardan yüzde 46’sının üstün asta, yüzde 27’sinin aynı seviyede olanların, yüzde 23’ünün de astın üste yaptığı mobbing olduğunu anlattı. Dr. Uzkut, astın üste mobbingine Antalya’dan şu örneği verdi:
"Bir kurumda memurlar amire mobbing yapıyor. Herkes evrakları tutuyor, mesai bitmesine 5 dakika kala bütün evraklar amirin önüne getiriliyor. Amir dışarı çıkamıyor, diğer memurlar çıkıp gidiyor. Bu konularla ilgili davalar açıldı."
FARKINDALIK KURTULMANIN EN BÜYÜK AŞAMASI
Mobbinge daha çok kadınların uğradığını vurgulayan Dr. Uzkut, bundan kurtulmanın yollarını açıklarken ilk ve en büyük aşamanın mobbingin farkına varmak olduğuna dikkat çekti. ’Bana mobbing yapılıyor’ dediği anda kişinin zaten kurtulmaya başladığını belirten Dr. Mehmet Ozan Uzkut, mobbing uygulanan kişinin özbenliğini yitirdiğini, ’Nerede hata yaptım?’, ’Ben nasıl biriyim?’, ’Çok kötü biriyim’ demeye başladığını aktardı.
SONUÇLARI TOPLUMSAL
Mobbinge uğradığını düşünen kişiye nasıl mücadele etmesi gerektiğini anlattıklarını kaydeden Dr. Uzkut, "Mobbing bir kişiye yapılıyor fakat bütün toplumu ilgilendiriyor. Mobbing yapılan bir toplumun mutlu olma şansı yoktur. Bir grupta, bir işyerinde bir kişiye mobbing yapılsın, artık o işyeri tüm sinerjisini yitirir. Huzursuzluklar, korkaklıklar, despotluklar başlar. O bir kişiye yapılan mobbing, o işyerinde yüzde 50 iş gücü kaybına neden olur. Etkileri çok fazladır" diye konuştu.