Güncelleme Tarihi:
Adaçayı
Soğuk algınlığı denilince akla ilk gelen çaylardan biri olan adaçayı boğaz ağrısı ve öksürük tedavisinde de oldukça etkilidir. Anti mikrobiyal ve anti-inflamatuar özellikleri ile boğazdaki iltihaplanmayı azaltır. Ayrıca adaçayının içine birkaç damla limon sıkarsanız C vitamini desteği sağlayabilirsiniz.
Okaliptüs çayı
Soğuk algınlığı ve grip belirtilerini hafifletmek de oldukça popüler olarak kullanılan bir bitki olan okaliptüs, boğazı yatıştırırken bronşit ve sinüzit ağrılarını da hafifletir. Bitkiyi çay olarak hazırlayabilir ya da kaynar suya 2-3 kaşık okaliptüs attıktan sonra buharını soluyarak burnunuzu, sinüslerinizi açabilirsiniz.
Sarımsak
Sarımsağın doğal bir antibiyotik olduğu bilinen bir özelliktir. Söz konusu boğaz ağrısı olduğunda , sarımsağın antioksidan bakımından zengin içeriği zarar görmüş ve hasta hücreleri yenilemekte işe yarayabilir.
Karanfil
Karanfilde bulunan “öjenol” adlı bileşen doğal bir anestetiktir ve antiseptik etkisi vardır. Yutkunurken hissettiğiniz acıyı birkaç adet karanfil çiğneyerek yatıştırabilirsiniz. Kurutulmuş karanfil tanelerini (5-6 adet) ağzınıza atın ve suyunu emin. Ayrıca karanfil ile gargara yapabilirsiniz.
Tuzlu suyla gargara
Boğaz ağrısının nedeni ne olursa olsun ağrıya mukoza zarının iltihaplanması ve şişmesi yol açar. Tuzlu suyla gargara yapmak iltihabın neden olduğu şişliği azaltmak için oldukça etkili bir yöntemdir.
Büyük su bardağının yarısı kadar suyu çok soğuk veya sıcak olmaması kaydıyla ısıtın. Ocaktan aldığınız ılık suya yarım çay kaşığı sofra tuzu ekleyip iyice karıştırın.Bu karışımla günde 3 defa 30 saniye süreyle gargara yapın. Sadece ağız içine çalkalamayın, başınızı geriye doğru yatırarak tuzlu su boğaz bölgesine gelecek şekilde gargara yapın.