Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2012 11:58
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Teknoparkı ve ABD'deki Silikon Vadisi işbirliğiyle geliştirilen teknoloji sayesinde, böbrek taşları lazer yöntemiyle analiz edilebilecek.
KOÜ Fen Edebiyat Fakültesi Elektro Optik Sistem Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arif Demir, yaptığı açıklamada, Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı'nın, 2003 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 4691 sayılı yasası kapsamında Yeniköy Yerleşkesi'nde kurulduğunu belirterek, teknoparkın kuruluşundan itibaren üniversitenin gelişmesi doğrultusunda, yeni teknolojik alanlarda yatırımlar gerçekleştirdiğini bildirdi.
Üniversite olarak, Lazer Teknolojileri Araştırma Merkezi, elektro optik sistemler mühendisliği, ileri malzemeler laboratuvarı, alternatif yakıtlar laboratuvarı, biyoteknoloji laboratuvarı alanında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından desteklenen çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Demir, ileri disiplinler arası endüstriyel araştırma laboratuvarının 2008 yılında DPT desteğiyle Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı'nda kurulduğunu söyledi.
Demir, teknoparkın kuruluşundan itibaren bölgedeki sanayi kuruluşlarıyla sürekli iletişim halinde bulunarak lazer teknolojilerinin endüstri uygulamaları yönünde çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı'nda lazer teknolojilerinin kaynak, delme, yüzey sertleştirme gibi uygulama alanlarının Türkiye'deki sanayi kuruluşlarına tanıtımı yönünde önemli çalışmalar yapıldığını, yüksek lisans, doktora tezleri oluşturulduğunu ve çok sayıda bilimsel makale ortaya çıkarıldığını aktardı.
Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı'nın Avrupa Birliği'ndeki birçok ülkeyle ortak çalışmalar yürüterek nanoteknoloji alanında, nano malzemelerin geliştirilmesi ve bunun tıbbi uygulamalarını yapmaya yönelik bir çok projeyi ve lisansüstü tezi hayata geçirdiğini anlatan Demir, malzeme analizi yönünde gerek Kocaeli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından gerekse TÜBİTAK ve DPT tarafından desteklenen proje kapsamında sağlık sektörüne yönelik Elektro Optik Sistem Mühendisliği Anabilim Dalı'nda böbrek taşlarının analizine yönelik çalışmalar yürütmeye başladıklarını dile getirdi.
Silikon Vadisi'yle işbirliği
Demir, böbrek taşının analizini yapmaya yönelik “lazer etkileşimli plazma spektroskopi yöntemi” için Kocaeli Üniversitesi'nde doktora tez çalışması başlatıldığını belirterek, “Bu tez çalışmasıyla birlikte, Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı'nda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kurulan optik ve lazer teknolojilerine yönelik faaliyet alanlarına sahip olan BEAM Ar-Ge Lazer ve Optik Teknolojileri Limited Şirketi ve ABD'nin Silikon Vadisi'nde yer alan Applied Spectra şirketi, Lawrence-Berkeley Laboratuvarı'ndaki araştırmacılar ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü'ndeki araştırmacılarla birlikte böbrek taşlarını analize etmeye yönelik teknolojik bir yeni ürün geliştirme çalışması 2011 Eylül ayında başladı” diye konuştu.
Projedeki amacın, böbrek taşlarının içerisindeki elementlerin niteliğini bilmek ve bu işlemi gerçekleştirirken yeni bir teknolojik ürün olarak lazer etkileşimli plazma spektroskopi yöntemini kullanmak olduğunu kaydeden Demir, “Böbrek taşları daha önceden XRD cihazları ile analiz ediliyordu. XRD yöntemiyle uzun süre numune hazırlığı gerekiyordu ve yeterli miktarda böbrek taşına ihtiyaç vardı. Bu teknik sayesinde daha hızlı ve numune hazırlığı gerektirmeden az miktarda böbrek taşı ile analiz imkanı sağlanmaktadır. Bu projenin amacı, böbrek taşlarını lazer teknolojileriyle analiz etmek ve doktorların böbrek hastalıklarında daha kolay teşhis ve tedavi yapmalarını sağlamaktır” ifadesini kullandı.
Üretilen teknolojik ürünler, birçok hastanede kullanılacak
Silikon Vadisi ve Kocaeli Teknoparkı işbirliğiyle bu teknolojik ürün geliştirildiğine dikkati çeken Demir, şöyle devam etti: “Bundan sonraki süreçte daha farklı malzemelerin, endüstride kullanılan malzemelerin analizlerine yönelik çalışmalar da devam etmektedir. Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı'nda BEAM Ar-Ge Lazer ve Optik Teknolojileri limited şirketi aracılıyla bu teknolojik ürün ticarileştirilmeye başlamıştır. Bunun için gerekli çalışmalar, Türkiye Standartlar Enstitüsü ve diğer kurumlarla işbirliği şeklinde yurt dışına ihraç edilebilecek ve ülkemizdeki birçok hastane kullanılabilecek duruma getirmek amacıyla gerekli sertifikasyon çalışmalarını başlatılacaktır. Burada en önemlisi, Bilim , Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tekno girişim sermaye desteğiyle kurulan bir şirketin, Silikon Vadisi'nde uzun bir süre önce kurulan ve büyük bir tecrübeye sahip olan Applied Spectra şirketiyle ortak bir işbirliği başlatabilmesi ve bu işbirliği sonucunda geleceğe yönelik olarak sağlam bir alanda önemli bir teknolojik cihazın birlikte geliştirilmesinin adımlarını atmasıdır.”
Demir, Kocaeli Üniversitesi olarak bundan sonraki süreçte teknoparkta yer alan şirketlerle birlikte medikal elektro optik alanda teknolojik ürünlerin geliştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirterek, Kocaeli Üniversitesi'nin gerek yüksek lisans, gerekse tez çalışmalarının Türkiye'deki sağlık sektörüne elektro optik alanında hizmet verecek duruma gelmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Demir, bu bağlamda gerek teknoparktaki şirketler, gerek Kocaeli Üniversitesi'nin laboratuvarındaki araştırmacılarla stratejik planlar hazırlandığını ve gelecek yıllarda bu projeleri gerek medya aracılığıyla gerekse konferanslarla ülkedeki bilim insanlarına, sanayici ve iş adamlarına tanıtmaya yönelik faaliyetlerin başlatılacağını kaydetti.