Böbrek dostu tarifler

Güncelleme Tarihi:

Böbrek dostu tarifler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2015 11:20

Türk Böbrek Vakfı (TBV), DB Positive, Digitürk ve şef Uğur Volkan Uysal ile birlikte başlattığı yeni bir projeyle sağlıklı iken, sağlığı korumaya yönelik bir proje başlattı. Projenin amacı koruyucu hekimlik kavramına destek olmak ve önemini vurgulamak.

Haberin Devamı

Türk Böbrek Vakfı (TBV) koruyucu hekimlik üzerine yeni bir sosyal sorumluluk projesi başlatıyor. Hastalanmadan önce sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekmek, uzun ömürlü ve keyifli bir hayat sürmek için uygulanması gereken belirli alışkanlıkların önemini ortaya koymak amaçlanıyor.

Proje kapsamında şef Uğur Volkan Uysal, “vücudumuza iyi gelecek” “böbrek dostu” yemek tarifleri hazırladı. Henüz hastalanmamışken, zararları ispatlanmış aşırı ‘un, tuz, şeker’ tüketiminden uzak durmamız gerektiği, bu üç beyazı minimum seviyede tüketerek beden sağlığımızı koruyabileceğimiz anlatıldı. Ruh ve beden sağlığımız için sporun önemine değinildi. Programa kişisel gelişim uzmanı Metin Hara ve tiyatro sanatçısı Umut Oğuz da konuk olarak destek verdiler.

Böbrek dostu tarifler

Haberin Devamı

HERKESİN KOLAYCA YAPABİLECEĞİ YEMEKLER

Programlarda Şef Uğur Volkan Uysal herkesin kolaylıkla yapabileceği, malzemelerini kendi yerel ürünlerine göre değiştirip içeriğini zenginleştirebileceği yemek tariflerini aktarıyor. Ancak burada, aslında tarifler anlatılırken doğru yaşam alışkanlıklarına, yeterli ve dengeli beslemeye ilişkin bilgiler, mesajlar veriliyor, bunların günlük hayatta nasıl benimseneceğine dair kişisel deneyimler anlatılırken, kolaylıkla uygulanabilecek ipuçları sunuluyor.

SOSYAL MEDYADA VE TÜRK BÖBREK VAKFI SİTESİNDE YAYINLANACAK

Aralık ayı itibariyle başlanan proje özellikle sosyal medya mecraları olmak üzere TBV sitesinde, eğitimlerde ve diğer tüm diğer mecralarda yayınlanacak. TBV orijinal saha projesi kapsamında Milli Eğitim İl Müdürlükleri ile imzalanan protokol gereği okullarda yapılan eğitim sunumlarında videolara yer verilecek. Aynı şekilde yetişkin eğitimlerinde de bu videolara yer verilecek. Böylece çok daha dikkat çekici bir sunum gerçekleştirme şansı olacak, hem de izleyicilerin önerileri çok daha fazla içselleştirmesi sağlanacak.

ZAMAN İÇİNDE YAYGINLAŞTIRILACAK

Bir son kullanma tarihi bulunmayan projenin zaman içerisinde bu projede yer almayı isteyecek farklı isimlerin de katkıları ile genişletilmesi, konferans, seminer, eğitim çalışmaları, çeşitli kurum ve kuruluşları ziyaretler v.b. gibi etkinlikler ile kapsamının yaygınlaştırılması, tüm ülkeye taşınarak büyütülmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Böbrek dostu tarifler

LEZZETLİ VE SAĞLIKLI YEMEKLER

Böyle bir projenin bir süredir akıllarında olmasıyla birlikte yola çıkışlarının Mayıs ayında olduğunu söyleyen TBV Başkanı Timur Erk, “Uğur Volkan Uysal’ın konferanstaki sunumunun sonunda DB Positive firmasının kurucusu Derya Babuç aracılığıyla kendisi ile tanışmamızın hemen ardından ‘birlikte ne yapabiliriz?’ sorusunu sorması ilk adımı atabilmemizi sağladı. Bu süreçte Derya Babuç da iletişim ve bağlantıların kurulmasından, çekimlerin gerçekleştirilmesine kadar pek çok ayrıntıyı düşünerek ve koordine ederek, projenin gerçekleştirilmesine büyük emek verdi. Şef Uğur Volkan Uysal uzun yıllara dayalı tecrübesiyle herkes için ulaşılabilir malzemelerle hazırlanabilen, ekonomik ve yeme-içme kültürümüzle uyumlu menüler hazırladı. Bu menüleri yaparken de, kendi gözlem ve deneyimlerinin yanı sıra, bizim beslenme projemizdeki bilgileri ve mesajları tarifleriyle harmanladı. Böylece ortaya lezzetli ve sağlıklı yemekler ile her yaş grubunun benimseyeceği öneriler çıktı” dedi.

Haberin Devamı

Erk, “Belli bir mesajın, toplum tarafından tanınan, sevilen ve saygı duyulan isimler tarafından verilmesinin, o mesajın daha çok benimsenmesini ve daha hızlı yayılmasını sağlayacağı günümüzde kabul gören bir gerçek” diyerek şunları söyledi: “Biz de buradan yola çıkarak, toplumla paylaşmak istediğimiz mesajları, alanına hakim ve popüler bir isimle birlikte vermek istedik. Projemizi içtenlikle kabul ederek gönüllü olan Uğur Volkan Uysal, yıllarını mutfak ve yemek konusuna adamış bir şef olarak çok sevilen, programları çok takip edilen bir profesyonel. Bu anlamda kendisinin bu özellikleri ile yapmak istediğimiz çalışma birebir örtüştü.”

HER 7 KİŞİDEN BİRİ KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ RİSKİ ALTINDA

Haberin Devamı

Timur Erk’in verdiği bilgilere göre, ülkemizde yapılan bilimsel araştırmalarda, her 7 kişiden birinin kronik böbrek yetmezliği riski altında olduğu ortaya konmuştur. Bu hastalığın en önemli nedenleri yüksek tansiyon (hipertansiyon), şeker hastalığı (diyabet), aşırı şişmanlık (obezite) olarak sıralanabilir. Bir yetişkinin günlük olarak alması gereken tuz miktarı toplam 6 gramı aşmamalıyken, ülkemizde kişi başı günlük tuz tüketiminin 18 gram olduğu görülmüştür. Yine şeker tüketiminin kişi başı günde toplam 50 gramı aşmaması gerekirken, ne yazık ki 150 gramı geçmektedir.

Bu nedenlerle Türk Böbrek Vakfı, başta kronik böbrek hastalığı olmak üzere şeker hastalığı, yüksek tansiyon, obezite gibi çağımızda beslenme ve hayat tarzı alışkanlıklarından doğrudan etkilenerek hızla artan ve pek çok ülkenin sağlık gündeminin birinci sırasına oturan hastalıklarla mücadele etmek üzere eğitim projeleri yürütüyor.

Haberin Devamı

UYSAL: “SAĞLIKLI BESLENEN BİR HALK DEĞİLİZ”

Çok sağlıklı beslenen bir halk olduğumuzu düşünmediğini, her ne kadar son yıllarda bu yönde bir bilinçlenme olsa da, hamur işlerinin, bol yağlı, ağır yemeklerin sevildiğini  söyleyen şef Uğur Volkan Uysal ise, “Ben gerek ‘Yemek İşi’ programında, gerekse özel hayatımda mümkün olduğunca az tuz, şeker, un ve yağ kullanmaya çalışıyorum. Programlarda protein, karbonhidrat ve mineral yönünden dengeli tariflere yer veriyorum. Bolca sebze, ot ve baharat kullandığım menüler hazırlıyorum” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!