Birinci sınıfların yüzde 67'si altına kaçırdı

Güncelleme Tarihi:

Birinci sınıfların yüzde 67si altına kaçırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2013 00:00

CHP, 2012-2013 eğitim/öğretim döneminde yürürlüğe koyulan ve kamuoyunda 4+4+4 olarak anılan sisteme ilişkin eleştirileri, TBMM'ye taşıdı.

Haberin Devamı

CHP Miletvekili Aylin Nazlıaka, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesini, Anadolu Eğitim-Sen tarafından 2 bin öğretmenle yapılan ankete ilişkin haberlere dayandırdı.


4+4+4 sistemi ile ilgili en fazla sıkıntının 60-84 (birinci sınıf) aylık çocuklarda yaşandığına ilişkin haber, rapor ve bilgilere atıf yapan Nazlıaka, Anadolu Eğitim-Sen'in anketinde yer alan şu unsurları da vurguladı;


"- Birinci sınıfların yüzde 44’ü boylarına uygun olmayan sıralarda bir ders yılı oturmak zorunda kaldı


- 60-66 aylık çocukların yüzde 67’sinin en az 1 kez altına kaçırdı.


- Üst yaş gruplarındaki öğrencilerin tamamı Nisan ayında okumaya geçerken, 66 ay altındaki öğrenciler için bu oran yüzde 18’de kaldı. Yani 60-66 ay aralığında kalan çocukların yüzde 82’si yani her 5 çocuktan 4’ü Nisan ayında okumaya geçemedi."

Haberin Devamı


Nazlıaka, bu çerçevede 4+4+4 sisteminin, yaşanan sıkıntılar nedeniyel "1+3+4+4" sistemine çevrilmesinin öngörüldüğünü de bildirdi.
 

"ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 65'İ SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNDE EĞİTİLMEDİ"


 
Soru önergesinde, ankette yer alan "1.sınıflarda yapılan sistem ve müfredat değişikliğine ilişkin herhangi bir eğitim aldınız mı?” sorusunu ise öğretmenlerin yüzde 65’inin "eğitim almadım", yüzde 31’inin "bu yönde eğitim aldım ama işe yaramadı", yüzde 4’ünün ise "eğitim aldım ve işe yaradı" yanıtını veridiğini de hatırlatan Nazlıaka, Bakan Avcı'ya şu soruları yöneltti;
 

 

1-           Üst yaş gruplarındaki öğrencilerin tamamı en geç Nisan ayında okumaya geçerken, 66 ay altındaki öğrenciler için bu oran yüzde 18’de kaldı. Yani 60-66 ay aralığında kalan çocukların yüzde 82’si yani her 5 çocuktan 4’ü Nisan ayında okumaya geçemedi iddiası doğru mudur? Doğruysa bu durum bu çocukların ilerleyen yıllardaki eğitimi nasıl etkileyecektir?

 

2-           2012-2013 yılına başlayan öğrencilerden yüzde kaçı boyuna uygun sıralarda oturabilmiştir? Okul tuvaletlerinin ne kadarı bu öğrencilerin kullanımına uygundur? Kaç okulun fiziki yapısı bu öğrencilere uygun niteliktedir?

 

Haberin Devamı

3-           İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden gelen uyarılar doğrultusunda birinci sınıfların ders saati ve okul materyalleri açısından ana sınıfı formatına yakın bir düzeye getirileceği iddiası doğru mudur? Bu yasada yer alan birinci dört yıllık temel eğitimin 3 yıla düşmesi anlamına gelmez mi?

 

4-           Bir eğitim sendikası tarafından yapılan anket göre “60-66 aylık çocukların yüzde 67’sinin en az 1 kez altına kaçırdı” denilmektedir. Bu durum çocukların ruh sağlığını nasıl etkilemiştir? Çocuklarımızı birer denek haline getiren, eğitim hayatlarının başında onlara kötü anılar yaşatan bu eğitim sistemi daha ne kadar devam edecektir?

 

5-           Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen yasayla ilgili olarak Millî Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi (MEBİM) “Alo 147” kaç kişi şikayette bulunmuştur? Bu şikayetlerle ilgili yapılan işlemler nelerdir?

 

Haberin Devamı

6-           4+4+4 uygulamasının sonuçları ortadadır. Gelecekte yaratacağı sorunlar ise bilinmemektedir. Toplumdan ve velilerden gelen sese daha ne kadar kulak tıkayacaksınız?

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!