Güncelleme Tarihi:
Göz kapağı sarkmaları, biçim bozukluğu gibi sorunlar kişinin motivasyonunu azaltıp, psikolojisini bozabiliyor. İşte bu nedenlerle de göz kapağı estetiği ameliyatları son yıllarda en çok yapılan estetikler arasında yer alıyor. Bu ameliyatlar, kadınlar kadar erkekler tarafından da oldukça sık talep ediliyor.
Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nuri Battal, Göz Kapağı Estetiği ya da Blefaroplasti de denilen gözkapağı cerrahisi ile; gözün alt ve üst kapağındaki fazla deri ve yağlar, gözaltındaki torbalanmalar, gözkapaklarındaki sarkmalar gibi biçim bozukluluklarının giderildiğini belirtiyor. Böylece kişiye genç ve dinlenmiş bir görünüş kazandırılırken, gözkapağı ve gözün dış kenarındaki ince kırışıklıklar da bir miktar azalıyor.
• Üst göz kapaklarının doğal çizgisini örten deri fazlalığı
• Üst göz kapağı derisinin, görmeye bile engel olacak derecede sarkması
• Alt göz kapağında torbalanma ve kırışık
• Gözaltında ve üstünde gözlük tarzında morluklar kahverengilikler
• Alt göz kapağının irisin altındaki göz akını gösterecek kadar sarkması
gibi sorunlardan biri yaşanıyorsa hastaya gözkapağı estetiği yapılabiliyor.
Gençlerde gözkapağı estetiği genellikle sadece gözkapağının altındaki yağ dokusunu almak amacıyla uygulanır. Daha ileri yaşlarda ise deri sıkılığını kaybetmiş olduğundan daha fazla deri alınabilir.
ÜST KAPAK GÖRÜŞÜ BOZAR
Sarkık deri, üst kapakta daha fazladır. Bu fazla deri ağırlığı nedeniyle kirpik çizgisinin aşağıda durmasına neden olarak hastanın görüş kalitesi ve görme alanını bozar. Kişi bu duruma alıştığı için farkına varmaz ancak kaşlarını çatarak bakmasına ve sebepsiz baş ağrılarına neden olur. Ayrıca “Kaş kaldırma ve alın germe” yöntemi ile düşük ve aşağıda duran kaşların düzeltilmesi de ihtiyaca göre yapılabilir.
ALT KAPAK YAŞLI GÖSTERİR
Göz çukurundan fırlamış yağ, torbalanmaya ve gözaltında mor, siyah halkalara neden olur. Bu, yüze yorgun ve yaşlı bir ifade verir. Gençlerde olursa genetik, yaşlılarda olursa yaşlanmanın bir parçasıdır. Bu yağların lazer yardımı ile çıkarılması veya yerine itilmesiyle kişinin yorgun ve yaşlı görünümü düzelir, dinamik ve genç bir görünüm kazanır.
ÜST VE ALT KAPAK AMELİYATI BİRLİKTE YAPILABİLİR
Üst ve alt kapaklar bazen beraber bazen de hastanın ihtiyacına göre ayrı ayrı yapılabilir. İki problem vardır; torbaya neden olan sarkık yağlar ile sarkık cilt ve dokular. Genel ya da lokal anestezi altında yapılan gözkapağı ameliyatlarında fazla deri sarkmalarını ve gözaltlarındaki torbaları almanın yanı sıra, sarkmış kaslar da düzeltilebilir.
Lokal ya da genel anestezi ile yapılabilen bu ameliyat, kapsamına bağlı olarak 1 saat, bazen daha uzun sürer. Alt ve üst kapaklardan yağ kitlelerinin bir kısmı çıkartılır. Üst kapaktaki kesiler, doğal hat ve kıvrımlar takip edilerek açılır ve genelde gözün dış kenarına göz kuyruğuna kadar uzatılır. Alt gözkapağında ise genellikle kirpik diplerinde kesiler açılarak göz kuyruğuna kadar uzatabilir. Cerrah, kesi boyunca çalışarak deriyi alttaki doku ve kastan ayırır, açığa çıkan fazla kas ve deriyi alınır. Torbalanmaya neden olan yağlar fazla ise bir kısmı alınır, kalanlar ise gözaltındaki kemik üzerine yayılarak halkalı görünüm düzeltilir. Kesiler dikişlerle kapatılır.
GÖZ ALTI MORLUKLARININ TEDAVİSİ
Göz altında oluşan hastanın yorgun, uykusuz ve sanki madde kullanıyormuş gibi görünmesine neden olan mor siyah ya da kahverengi olabilen renklenmeler lazer tedavisi ile aynı seansta tedavi edilebilir.
HASTA 4-7 GÜNDE NORMAL HAYATINA DÖNER
Ameliyattan sonra bir miktar hassasiyet ve rahatsızlık olabilir. Hafif bir ağrı hissedilirse ameliyat sonrası birkaç gün ağrı kesici alınabilir. Göz kapağı derisi ince olduğundan ameliyat sonrası hızla şişip morarabilir. Şişme ve morarmayı önlemek amacıyla hastaya yüksek yastıkta yatması ve gözlerine soğuk kompres yapması önerilir. Şişme ve morarma ilk hafta geriler. Gözkapağında meydana gelen renk değişimi hafif bir makyajla kapatılabilir. Ameliyattan sonra kısa bir süre gözyaşı salgısı artabilir ve parlak ışığa karşı hassasiyet olabilir. Hasta, ameliyatın ertesi günü ayağa kalkabilir ancak işine ne zaman döneceği iyileşme hızına bağlıdır. Kısa sürede iyileşebilmek için 2-3 hafta aşırı hareket etmekten, öne eğilmekten kaçınmak gerekir. Bu süre içinde renkli camlı gözlüklerle gözlerin rüzgar ve güneşten korunmasında yarar vardır. Yara izi ise 6-8 ay içerisinde zor fark edilir hale gelir.
Genellikle lokal anestezi altında ve lazer yardımı ile yapılan operasyon sonrası hasta evine rahatlıkla gider, önemli bir ağrı olmaz. Dikişler 3-5 gün içinde alınır. Hasta günlük hayatına 4-7 gün içinde dönebilir.
Göz kapağı estetiği (blefaroplasti) hastaya fazla bir zahmet vermeyen fakat yüz estetiğinde ciddi düzelme ve gençleşme sağlayan bir işlemdir.