Bir babanın oğlunu yaşatma savaşı

Güncelleme Tarihi:

Bir babanın oğlunu yaşatma savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2012 00:00

İlik nakli bekleyen lösemi hastası 9 yaşındaki oğlunu yaşatmak için büyük mücadele veren öğretmen Şaban Zihni Dönmez, başlattığı kampanyayla bir günde bin 500'e yakın kan örneği topladı.

Haberin Devamı

Kan örneklerini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Akraba Dışı Doku ve Kordon Kanı Bankası'na teslim eden Dönmez, “Bunu çocuğum için değil aynı durumdaki bütün hastalar için yapıyorum. Bir kişi bile şifa bulsa büyük mutluluk duyarım” dedi.

 

Denizli Hacı Şakir Meliha-Nilüfer Öz İlköğretim Okulu'nda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak görev yapan Dönmez, 3 çocuğunun en büyüğü olan Mehmet Zahit'in (9) rahatsızlığının bundan 2 yıl önce ortaya çıktığını söyledi.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ALL-L1 (akut lösemi) teşhisi konulan Zahit'in gördüğü tedavi sonrası sağlığına kavuştuğunu ancak hastalığın bu yılın ocak ayında nüksettiğini ifade eden Dönmez, “Tekrar kemoterapiye başlandı ama kemik iliği nakli olması gerekiyor. 5 yaşında ve 20 aylık 2 çocuğumdan, eşimden ve benden kan örnekleri alındı ancak dokularımız tutmadı. Mecburen akraba dışı verici bulmak gerekiyor” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

KEMİK İLİĞİ VERMENİN HİÇBİR ZARARI YOK

 

/images/100/0x0/55eb0a16f018fbb8f8a710c0
Oğlu Zahit ve benzer durumdaki hastalar için kendi imkanlarıyla Denizli'de bir kampanya yürüttüğünü belirten Dönmez, yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı:
“Türkiye'de bu işler ne yazık ki iyi bilinmiyor. Kemik iliği vericisi olmanın hiç kimseye bir zararı yok ama herkes bundan çekiniyor. Oysa iki tüp kanla donör olabiliyorsunuz. Oğlumun hastalığı nüksedince bir şeyler yapmam gerektiğini düşündüm ve kampanya başlatmaya karar verdim. Denizli il sağlık ve milli eğitim müdürlüklerine, okul müdürlüğüme başvurdum. Sağ olsunlar bana çok yardımcı oldular. Milli eğitim müdürlüğü bütün okullara birer yazı gönderdi, bilgilendirdi. Sağlık müdürlüğü de personel desteği verdi. Kampanya için Denizli'deki bütün okulları tek tek dolaştım, insanları bilgilendirdim.”

 

Haberin Devamı

Bu kampanya sırasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Akraba Dışı Doku ve Kordon Kanı Bankası'nın www.kokhucrebagisla.com adresindeki internet sitesinden yararlandığını, vericiler için gerekli formları bu siteden indirdiğini ifade eden Dönmez, “Kendi temin ettiğim araç ve ekipmanlarla 3 gezici ekiple dışarıda, 3 ekiple de aile sağlığı merkezinde kan örnekleri toplandı. Nöbetten çıkan 20 sağlık personeli hiçbir karşılık beklemeden gönülü olarak çalıştı. Onlar olmasaydı bu işi başaramazdım” diye konuştu.

 

Verici olmak isteyenlerin formlarının önceden düzenlediğini, bin 500'e yakın kan örneğinin ise bir günde alındığını kaydeden Dönmez, duygularını “Bunu çocuğum için değil aynı durumdaki bütün hastalar için yapıyorum. Bir kişi bile şifa bulsa büyük mutluluk duyarım” diye ifade etti.
Oğlu Zahit için kemik iliğinin Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Akraba Dışı Doku ve Kordon Kanı Bankası'ndan isteneceğini, burada uygun ilik bulunamazsa uluslararası bankalara başvurulacağını anlatan Dönmez, “Vatandaşlarımız kemik iliği vericisi olmaktan korkmasınlar. Ne kadar çok gönüllü olursa uygun iliğin bulunma şansı o kadar artar. Oğlumun iyileşeceğine inanıyorum” dedi.

 

Haberin Devamı

2 BİN VERİCİ TOPLANDI

 

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Akraba Dışı Doku ve Kordon Kanı Bankası doku toplama laboratuvarının sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Klara Dalva, kemik iliği vericisi olmak isteyenlerin merkezin internet sitesi üzerinden ya da bizzat başvuruda bulunabileceklerini söyledi.
Verici olmak için internetten başvuranların ıslak imzalı formlarını merkeze ulaştırmaları gerektiğini belirten Dalva, kan örneklerinin incelendiğini, yaş ve sağlık durumu gibi kriterleri uyanların verici olarak kaydedildiğini anlattı. Dalva, “Burada ailesinde vericisi olmayan hastalar için veri bankası oluşturduk. Şimdiye kadar 2 bin verici topladık. Amacımız 9 bin vericiye ulaşmak” dedi.

 

Haberin Devamı

Merkezin yurt dışındaki ilik bankalarıyla da bağlantısı olduğunu ifade eden Dalva, “Burada verici bulamazsak yurt dışıyla bağlantı kuruyoruz. Eğer yurt dışından verici bulunursa Türkiye'ye getirtiyoruz. Ama Türkiye'deki ilik bankasına kayıtlı verici sayısı artsa hem daha uyumlu vericiler bulunur hem de süreç kısalır” diye konuştu.
Verici olmak isteyenlerden alınan 2 tüp kan üzerinde doku tiplemesi yapıldığını, bu kişilerin tüm kimlik bilgilerinin gizlilik içinde kodlama yapılarak saklandığını kaydeden Dalva, “Bu bilgiler kesinlikle başkalarıyla paylaşılmaz. Gerektiğinde iletişim kurulup verici olup olmak istemedikleri sorulur” bilgisini aktardı.
Dalva, bir soru üzerine, doku tiplerinin toplumdan topluma farklılık gösterdiğini, etnik yapının benzer olduğu durumlarda verici bulma olasılığının arttığını bildirdi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!