Güncelleme Tarihi:
Karaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, yüzmenin, kas ve iskelet sisteminin güçlendirilmesi kilo kontrolü ve çocukların vücut gelişimi için önemli bir spor olduğunu belirtti. Genelde gereksiz gibi görünse de tüm sporlarda olduğu gibi yüzmeye başlamadan önce de ısınma hareketlerin yapmanın boyun ve omuz zedelenmelerini engelleyerek sakatlanma riskini en aza indireceğini ifade eden Karaoğlu, şunları kaydetti:
KONDİSYON ARTAR
"Yüzme, kalp ve akciğer kapasitesi ile birlikte kondisyonu artırır. Yağ yakımında etkilidir, esnek ve formda bir vücut sağlar. Diz, kalça ve ayak sorunları olan kişilerin yapabileceği en iyi sporların başında gelir. Vücuttaki hemen her kas grubunun çalışmasına yardımcı olması bakımından, kasların dengeli ve orantılı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur. Bu etkinin artırılması için farklı stillerde yüzme yararlıdır. Ayrıca menisküs ve çapraz bağ ameliyatları sonrası diz kaslarının güçlendirilmesi iyileşme sürecini olumlu etkiler. Bu nedenle de çeşitli egzersizler ve diz için yararlı olan sporlar önerilir. Yüzme bu sporların başında gelir. Çünkü kasların gelişimine olumlu etkisi vardır ve diğer sporlara göre yaralanma riski çok düşüktür."
Aşırı kilolu kişilerin birçok sağlık sorunun yanında diz ve kalça kireçlenmesi gibi sıkıntılar nedeniyle yürürken ciddi ağrılar hissebildiğini belirten Karaoğlu, şöyle devam etti:
"Vücuttaki fazla kiloların atılmasının yanında kiloların yol açtığı eklem problemleri de düzenli yüzme ile azaltılabilir. Çünkü yüzerken eklemler diğer sporlardakine göre daha az zorlanır. Obez kişiler su içindeyken yer çekiminin azalmasıyla, ağırlığının yalnızca onda birini hisseder. Bu avantaj sayesinde yüzme, özellikle diz ve kalça kireçlenmesi olup yürümenin ağrılı olduğu hastalarda kilo kontrolü için de tercih edilmesi gereken bir spordur. Yüzme, kilo problemi olanların vücuduna zarar vermeden yapabileceği ve kilo vermesine
yardımcı olacak bir spordur. Yüzme yaşlıların genel vücut sağlığı ve sağlıklı bir gebelik süreci için de çok yararlı bir spordur."
KURALINA GÖRE YAPILMALI
Yüzerken terleme olmadığı düşünülerek susuz kalınmaması gerektiğine dikkati çeken Karaoğlu, yorgunlukla birlikte susuz kalmış kişilerde oluşabilecek krampların tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.
Bu nedenle tüm sporlarda olduğu gibi yüzme öncesinde ve sırasında yeterince su tüketilmesi gerektiğini kaydeden Karaoğlu, "Yemekten hemen sonra suya girilmemeli. Yemek sonrası en az 1,5 saat beklenmelidir. Yüzme sonrası kaslar sıcakken soğuk duş almak yerine ılık duş tercih edilmelidir. Sığ olan ve bilinmeyen iskelelerden denize balıklama dalış yapmak boyun omurlarında ve omurilikte geriye dönüşümsüz zedelenmelere yol açabilir. Alkollü olarak yüzme de oldukça tehlikelidir. Alkol hareketleri yavaşlatır, ani karar verme yeteneğini azaltır ve dengesizliklere neden olur" şeklinde konuştu.