Güncelleme Tarihi:
Bilgisayar kullanımına bağlı olarak gözün kendisinde ya da görme kalitesinde birtakım problemler meydana gelebilir. En sık görülen şikayetler arasında göz yorgunluğu ve ağrı, gözlerde yanma ve batma, bulanık görme, kuruluk, sulanma, kaşıntı, kızarıklık, gözleri kısarak bakmak, odaklama güçlüğü, çift görme, ışığa karşı hassasiyet ve baş ağrısı bulunur. Belirtilerin görülme sıklığı ve şiddeti kişiye göre ve çalışma ortamının şekline gör değişiklik gösterir.
GÖRME BOZUKLUKLARI GÖZ YORGUNLUĞUNU TETİKLEYEBİLİR
Bilgisayar kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan bu belirtiler durumunda kişilerin öncellikle göz muayenesi yaptırması tavsiye edilir. Çünkü bu belirtilerin öncelikli sebebi gözlerdeki kırma kusurlarıdır. Öncellikle miyopi, hipermetropi, astigmatizma gibi kırma kusurlarının olup olmadığının saptanması ve gözlük camı ya da lenslerle düzeltilmesi tedavinin ilk aşamasıdır. Ayrıca hala kullanılmakta olan gözlük camı veya lenslerin numaralarının yetersiz kalması da göz yorgunluğuna sebep olur.
BİLGİSAYAR EKRANIN ÖZELLİKLERİ ÇOK ÖNEMLİDİR
Bilgisayar ekranın özellikleri, göz yorgunluğunu etkileyen diğer bir önemli faktördür. Araştırmalar, gözün monitöre bakıldığında ekrana tam uyum sağlayamadığını göstermektedir. Küçük göz kasları sürekli kasılıp gevşer ve kristal göz merceği devamlı şekil değişir. Bunun nedeni gözlerin ekrana tam odaklanamamasıdır. Bu nedenle göz sağlığı açısından, kullanılan ekranların yüksek çözünürlüklü ve düşük parlaklık oranlı olmasına dikkat edilmelidir. Koruyucu filtre kullanılması hem yansımanın azalmasını sağlar.
GÖZ KURULUĞUNA KARŞI ÖNLEM ALINMALIDIR
Gözlerde kuruma hissi, bilgisayar kullananların en sık karşılaştığı sorundur; yanma, batma, kaşınma, göz yaşarması ve kızarma şeklinde ortaya çıkar. Bu sorun kontakt lens kullananlarda daha sık görülür. Göz kuruluğunun en önemli nedeni, göz kırpmasının azalmasıdır. Genel olarak yakındaki bir objeye dikkat ettiğimizde refleks olarak daha az göz kırpmaya başlarız. Her göz kırpmasında gözkapakları gözyaşını kornea dediğimiz saydam tabakaya yayıp nemlenmesini sağlar. Ayrıca monitörün göz hizasında bulunması da çok önemlidir. Bunun dışında çalışma ortamındaki havalandırmanın ve nem oranının yüksek olması da göz kuruluğunu önlemeye yardımcı olur.
IŞIK GÖZ SAĞLIĞINI ÇOK ETKİLER
Gözlerimizde, fazla ışığın içeri girmesini ve gözü rahatsız etmesini engelleyen bir mekanizma bulunmaktadır. Aşırı parlak bir ışık bu mekanizmayı otomatik olarak devreye sokar ve gözün daha fazla çalışarak efor sarf etmesine neden olur. Bunun uzun sürmesi durumunda gözler yorulur, bu aşırı ışıklı ortamdan rahatsız olduğunu, yorgunluk belirtilerini ortaya çıkararak göstermeye çalışır. Işığın direkt göze girmesini engellemek, ışığın arkaya alınması gözlerin rahatlamasını sağlayacaktır.
Bilgisayar karşısında çalışırken, gözlerinizi sık sık dinlendirmelisiniz. Her yarım saatte bir ara vermek, birkaç saniye kapalı tuttuktan sonra uzaktaki bir objeye bakmak gözleri rahatlatmaya yardımcı olacaktır.
arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.