Güncelleme Tarihi:
Nature Medicine dergisinde yayımlanan makaleye göre, yetişkinlerde en sık görülen beyin tümörü olan glioblastomaya karşı gençlerin doğal bir koruması var. Koruma mekanizmasının temelinde, sayıları yaş ilerledikçe azalan beyin kök hücreleri yer alıyor.
Beyinde kanserli hücreler oluştuğunda, kök hücreler bunlara doğru ilerliyor ve serbest bıraktıkları sinyal maddeleriyle tümör hücrelerinde genetik "intihar programını" devreye sokuyor. Böylece tümörlü hücre kendi kendini öldürüyor.
Fareler üzerinde yapılan deneylerde, laboratuvarda elde edilen bir sinyal maddesiyle hayvanların beynine yerleştirilen tümörün büyümesi durdurulabildi. Böylece hayvanların yaşam süresi uzadı.
Bilim adamları, insanlarda da kullanılabilecek benzer bir maddenin geliştirilmesi halinde glioblastoma tedavisi için önemli bir adım atılabileceğini belirtti.
Glioblastoma multiforme (GBM) en kötü beyin tümörleri arasında yer alıyor. Tümörün cerrahi müdahaleyle çıkarılmasından, ışın tedavisi ve kemoterapiden sonra dahi hastanın yaşam süresi çoğu zaman birkaç ayı geçemiyor.