Güncelleme Tarihi:
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Nezih Oktar, beyin tümöründen korunmanın yollarını sizler için anlattı.
BEYİN TÜMÖRÜNDEN KORUNMAK İÇİN 10 ÖNERİ
1. DERi:
Beyin ve deri gelişimsel açıdan akrabadır. Bizim en doğal giysimiz olan derimize özen göstermemiz gerekir.
2. BAŞ AĞRISI
En sık görülen belirti olan baş ağrısı için tetikte olmalıyız. Süregelen ve nedenini çözemediğimiz baş ağrılarımız için gerekirse MR çektirmeliyiz. MR tetkikinde radyasyon yoktur ve hamilelerde bile kullanılabilir.
3. UYKU
Yapılan son çalışmalarda beyinde nöronların yoğunlukta bulunduğu gri cevher katmanlarında uyku sırasında hem katmanda hem de beyin suyu içeriğinde hacimsel artış olduğu ve biriken toksik maddelerin bu açılan sıvı yollar vasıtasıyla temizlendiği gösterildi. REM safhası olan kaliteli uyku için her türlü zemin hazırlanmalı. Sağlıklı yaşam için sağlıklı uykunun yerini hiçbir şey tutmaz.
4. GÖZE GÖRÜNMEYEN IŞIMALAR
Cep telefonları, baz istasyonları, wi-fi kaynakları, v.b. gibi ilerleyen teknoloji ürünlerinden yayılan ışımalardan özellikle çocukları korumalıyız. Radyasyon kansere yol açtığı gibi aslında tedavi için de kullanılır. Ancak kanser tedavisinde küçük yaştaki çocuklara radyasyon uygulanması tüm ülkelerde yasaktır. Fransa’da ana okullarında wi-fi kaynağı bulunması yasaktır. Cep telefonunuzu kulaklıkla kullanınız. Gece uyku sırasında tamamen kapatınız.
5. YEME DÜZENİ
Aslında sağlıkla ilgili ne sorun yaşıyorsak yediklerimizden ve içtiklerimizdendir. Fabrikadan çıkan işlenmiş yani “taş devri diyeti”ne uymayan ne kadar ürün varsa onlardan uzak durmalıyız. Bağışıklık sistemimizi güçlendirici besinleri tüketmeliyiz.
6. HAREKET
Son yıllarda beyinde de bol miktarda bulunan kök hücreleri ile yapılan çalışmalarda onları olumlu yönde harekete geçiren en güçlü uyaranın hareket etmek olduğu kanıtlandı. Henüz belirgin bir başka güçlü uyaran hala bulunamadı. Mutlaka ağır, tempolu spor yapmanız gerekmiyor. Basit egzersiz hareketleri bile yeterli. Ama mutlaka hareket etmek şart! Uzun süre hareketsiz kalmamalı vücudunuz.
7. SAÇ BOYALARI
Büyük ölçekli çalışmalardan yoksunuz ama özellikle çok erken yaşlarda başlayan saç boyası kullanımı ve küçük çapta yapılan bilimsel çalışmalarda 21 yılı aşan saç boya kullanımı risk faktörü listesinde yer almaktadır. Geçici saç boyası kullanımı ve aralıklı saç boyamanın ise daha az risk taşıdığı bilinmekte.
8. NİTROZO İÇEREN MADDELER
Başta sigara içmek ya da tütün kullanmak, bunun yanı sıra bazı kozmetikler ve şampuanlar, klorlu yüzme havuzları, N-nitrozo içeren besin maddeleri (domuz pastırması, bira, v.b.) risk faktörleri listesinde yer alır. Bu maddeyi içeren ürünlerden mutlaka kaçınmalısınız.
9. ALERJİ VE BAĞIŞIKLIK DURUMU
Size allerji yapan maddelerden uzak durunuz. Allerjiniz var ama nedenini bilmiyorsanız, allergen maddeleri mutlaka bir profesyonele danışıp ortaya çıkartın. Allerjilerinizin bağışıklık sistemini hırpalamasına izin vermeyin. Özellikle çocuklarınızı enfeksiyöz (mikrobik, virütik) hastalıklardan korumaya çalışın.
10. ÇEVRESEL FAKTÖRLER
Başta iyonizan radyasyon (nükleer santral kazaları, radyoaktif uranyum gibi elementlerin yüksek bulunduğu doğalar) olmak üzere çalışma yerlerinde maruz kalınan elektro-manyetik ışımalar, trafiğe bağlı hava kirliliği, endüstriyel ürünler, petrol, kauçuk, haşere öldürücüler, zirai ilaçlar, v.b. olası risk faktörleri listesinde yer alırlar.
doktorsitesi.com Katkılarıyla hazırlanmıştır.