Güncelleme Tarihi:
Esansiyel tremor yani temel titreme adı verilen, nadir bir beyin hastalığına yakalanan Roger Frisch'e 2009 yılında teşhis koyuldu. Parkinson'a benzer özellikler gösteren hastalığa teşhis koyulması bile doktorların birkaç yılını almıştı. Ancak Frisch'in vakit kaybetmemesi gerekiyordu çünkü Minnesota Orkestrası'nda çalışan sanatçı artık işini yapamıyordu.
AMELİYAT UYANIKKEN YAPILDI
Bunun üzerine uzmanlar Deep Brain Stimulation yani Derin Beyin Uyarımı denilen bir ameliyat olabileceğini söyledi.
ABD'nin ünlü kliniği Mayo Klinik'den sinir cerrahisi uzmanı Kendal Lee, bu ameliyatla esansiyel tremor hastalarında çok iyi sonuçlar aldıklarını hastaların temel ihtiyaçlarını rahatça giderebilecek konuma geldiklerini söyledi. Ancak bir sorun vardı. Keman çalmak çok ince beceriler gerektiren bir işti ve ameliyat bu tarz hastalar üzerinde yeterince etkili olamayabilirdi. Ayrıca sanatçının tremor denilen bölgesi çok yumuşak olduğu için doktorlar elektrodu doğru yerleştirip yerleştiremeyeceğinden emin değildi.
ELEKTROD BEYNE YERLEŞTİRİLİRKEN KEMAN ÇALDI
Bu yüzden uzmanlar Parkinson ameliyatlarında da denenen bir yöntem uygulamaya karar verdiler. Elektrod beynine yerleştirilirken, Frisch de aynı zamanda kemanını çalacaktı. Böylece cerrahlar hastanın beynindeki en uygun noktayı bulabilecekti. Nitekim öyle de oldu. Ameliyat başarıyla gerçekleşti ve uzun zamandır ayrı kaldığı işine geri dönen Roger Frisch tekrar Minnesota Orkestrası'nda sahne almaya başladı.
3 HAFTA SONRA TEKRAR KEMAN ÇALMAYA BAŞLADI
Yanında bir çeşit kumanda taşıyan sanatçı, kemanını çalmaya başlamadan önce bir tuşa basıyor ve uyarıcıyı açıyor. Böylece kemanı sorunsuz bir şekilde, elleri titremeden çalabiliyor. Hasta ameliyattan sadece 3 hafta sonra sahnelere geri döndü ve orkestrayla çalmaya başladı.