Zeki GÜNAY/ GAZİANTEP, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2012 14:40
GAZİANTEP’te özel bir hastanede görevli Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Ceren Ayalp, ramazan ayında oruç tutan kişilerin beslenme alışkanlığının değiştiğini, bayramda sağlık sorunları yaşanmaması için az ve sık beslenilmesini önerdi.
Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve
Diyet Uzmanı Ayşe Ceren Ayalp "Bayramda aşırı
yemek yeme, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıların aşırı tüketimi, mide ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açar. Hazımsızlık, mide yanması, gaz şikayetleri, kusma, ishal, kabızlık, mide-bağırsak hastalıkları ve reflü gibi şikayetler ortaya çıkabilir" dedi.
Kültürel yapı gereği misafir ağırlamanın, yedirip, içirmek anlamına geldiği, bayramda ziyarete gidilen evlerde ikramları tüketme konusunda ısrarla karşılaşmanın kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Ayalp, sunulan yiyecek veya içeceklerin tamamını bitirmek yerine tadına bakmanın çok daha doğru bir yaklaşım olacağını kaydetti.
Ayalp "Özenle hazırlanıp misafirlere ikram edilen yiyeceklerin veya içeceklerin tamamının bitirilmesi yönünde ısrar edilmemeli. Hatta sağlık sorunu olduğu bilinenlere meyve, bitki çayları gibi daha sağlıklı
seçimler sunulmalı" diye konuştu.
Ramazan boyunca bir ay dinlenen midenin birden bire yorulmaması için bayramda güne hafif bir kahvaltı ile başlanılması gerektiğini kaydeden Ayalp, şunları söyledi:
"Bayram sabahı mutlaka güzel bir kahvaltı yapılmalı, kolesterol ve tuz oranı yüksek besinler yerine, daha sağlıklı olan yağsız peynir, zeytin, bal, yumurta, esmer ekmek, yarım yağlı süt, şekersiz yeşil çay ya da bitki çayları tercih edilmeli. Öğle yemeğinde ızgara veya fırında et yemekleri, salata, çorba, esmer ekmek, yoğurt, ikindi vakti hafif bir ara öğün, ağır olmayan bir akşam yemeği, örneğin etli sebze yemekleri, salata, yoğurt yenilebilir. Meyveden oluşan bir öğünle bayramda da sağlıklı bir şekilde beslenilebilir. Ayrıca su içilmesi de ihmal edilmemeli. Su ihtiyacı çay ya da benzeri sıvılarla karşılanmamalı. Bayramda tatile gidenler açık büfe sunulan yemeklerde tabağına gördüğü her şeyi doldurup yememeli. Özellikle hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine, sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmelidir."