Güncelleme Tarihi:
Birçok kişi yediği yemeklerden yada gıda ürünlerinden dolayı zehirlenebilir. Özellikle yaz aylarında hava sıcaklıkarının artmasıyla besin zehirlenme vakalarının sayısı artmakta.
Önce kontrol edilmeli
Gıda zehirlenmelerinin en başından besinleri hazırlamadaki hijyen yoksunluğu gelmekte. Açıktan aldığınız besinlerin hangi koşullarda üretildiğini bilemediğinizden fazla tercih etmeyin. Paketli ürünlerin ise son tüketim tarihine bakmadan alınmamalı.Özellikle dondurulmuş besinleri satın alırken ambalajı altında ve içinde buz kristalleri olmamasına dikkat edilmeli, orijinal paketlerinde -18°C’de saklanan ürünleri satın almaya özen gösterin.
Saklama Koşullarına dikkat
Sağlıklı yaşam koçu Serkan Kısa, çabuk bozulabilen besin maddeleri satın alındıktan sonra açıkta ve oda sıcaklığında bırakılmamasına ve tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza edilmesine dikkat çekiyor. Çapraz bulaşmayı önlemek amacıyla çiğ besinler ile pişmiş yiyecekleri ayrı raflarda , pişmiş yiyecekleri üst raflarda ve üzeri kapalı şekilde depolayın.
Uzman diyetisyen Müge Özyurt Şafak özellikle tatil yerlerinde açık büfelerdeki besinlerin uzun saatler boyunca uygun olmayan sıcaklıklarda bekletilebildiğini vurguluyor ve sizleri uyarıyor, "Soğuk servis edilmesi gereken yoğurtlu, mayonezli, yumurtalı meze ve salatalar mutlaka soğuk ortamlarda servis edilmelidir. Aksi halde besin zehirlenmesi açısından oldukça riskli olabilirler."
Şafak'ın diğer önerileri ise şöyle;
* Çiğ et ve et ürünleri ile pişirildikten sonra yavaş yavaş soğumaya bırakılan etler bakterilerin üremek için en sevdikleri besinlerdir. Özellikle sıcak havalarda çiğ et ve et ürünlerinden uzak durun.
* Sebze ve meyveler saklama yönünden en dayanıksız besin grubudur. Sebze meyve satın alırken mevsiminde olan, gerginliğini kaybetmemiş, yaprakları sararmamış ve rengi canlı olanlarını satın alın. Ezik, çürük, çamurlu ve böcek tarafından yenilmiş olanlarını satın almayın. Meyve ve sebzeleri mutlaka buzdolabında saklayın.
* Açıkta – pazarda satılan taze peynir ve sütlerden ise kesinlikle kaçının. Çünkü bu süt ve ürünleri pastörize edilmedikleri için besin zehirlenmesine neden olan salmonella bakterilerinin üremeleri bakımından riskli grupta yer alıyorlar.
* Çözdürme işlemini buzdolabında, diğer besinlerle temas etmeyecek şekilde, 24 saat içinde yapmaya özen gösterin. Tezgâhta, doğrudan güneş ışığında ve kalorifer peteklerinin üzerinde çözdürme işlemi yapmayın.Çözdürülmüş besinleri kesinlikle tekrar dondurmayın.
Zehirlenme sonrasında
Zehirlenmeye karşı yapılacak doğal yöntemlerden biriside bol yoğurt yenmesidir, ancak zehirlenmeye karşı yapılması gereken en iyi yöntem sarımsak yemektir. Gıda zehirlenmesi yaşayan kişilerin ilk önce gıda tüketimini keserek sarımsaklı yoğurt tüketmesi zehirlenmeyi hafifletecektir.
Pirinç lapası, haşlanmış patates gibi besinlerde tüketilecek besinler arasında yer alırken bağırsak hareketliliğini arttıran çiğ sebze, erik, kayısı, incir, üzüm, karpuz gibi meyveler tüketilmemelidir.