Vahide YANIK/ANTALYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2007 14:26
AĞIZ ve Çene- Yüz Cerrahisi Birliği Derneği'nin düzenlediği 1'inci Uluslararası Kongre, Antalya IC Green Palace Otel'de başladı. 27 ülkeden uzmanın katıldığı kongrenin Organizasyon Komitesi Başkanı Prof Dr. Selçuk Basa, toplumun üçte birinin hayatının belli döneminde çene problemi yaşadığını belirterek, “Çeneyle ilgili sorun mutlaka tedavi edilmeli, aksi halde tedavisi zorlaşır” uyarısında bulundu.
Doğuştan ya da sonradan oluşan çene bozukluklarının, artık başarıyla düzeltilebildiği, istendiği takdirde estetik açıdan beğenmeyene yeni yüz şekli de verilebildiği kaydedildi. Çene- yüz deformiteleri, çene eklemi, kaza ve tümörlere bağlı çene kayıpları, çene kırıkları ve yaralanmaları çene cerrahisindeki yeni yöntemlerle giderildiği belirtilirken, ortopedide sıklıkla bacak uzatmada kullanılan kemik uzatma tekniği, artık çene cerrahisine yeni boyut kazandırdı.
Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Selçuk Basa, kemik uzatma yöntemi ile çene ve yüz şekli bozulanların yüzünün yenilendiğini belirterek, “Deforme olmuş yüzle yaşamak kader değil” dedi.
Yüz ve çene cerrahisinde yeni yöntemlerin kullanıldığını belirten Prof. Dr. Basa, “Boy uzatmada kullanılan kemik uzatma yöntemi çene ve yüz kemiklerinde de uygulanabiliyor. Kişinin kendi dokularından yüzü, ağız ve çeneyi şekillendirmek artık mümkün. Özellikle son zamanlarda ortopedide bacak ve boy uzatmada kullanılan kemiklerin iskeletsel kısmının uzatılması yöntemi yeniden yüz oluşturulurken de kullanılıyor” diye konuştu.
Türkiye'nin kemik uzatma yöntemini yüzde uygulamada çok başarılı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Basa, “Bizde yapılan çalışmalar dünyadaki çalışmalarla paralel. Hatta bizdeki bazı çalışmalar çok orijinal ve bu mesleğe kazandırdığımız önemli çalışmalar var” dedi.
‘YÜZDE DÜZELTİLMEYECEK DEFORMİTE YOK’
Türkiye'de kazaların çok olduğunu belirten Prof. Dr. Selçuk Basa, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da damdan düşerek çene yaralanmalarının çok olduğuna dikkate çekti. Prof. Dr. Basa, “Ağız ve çene konusundaki bozukluklar Türk halkında azımsanamayacak kadar çok” yorumunu yaptı.
Hastaların derdine çare bulunmayacağı düşüncesi ile doktora başvurmadığını belirten Prof. Dr. Basa, “Yüzünde, çenesinde bozukluk olan hastalar derdine çare aramak yerine içine kapanıp, toplumdan uzaklaşıyorlar. Bu konuda problemi olan kişiler mutlaka doktora başvursunlar. Bu tip problemlerin tedavisi çok rahat, en ileri teknolojiyle yapılıyor. Yüzde düzeltilemeyecek bir deformite yok” diye konuştu.
ÇENE: SESSİZ PROBLEMKongre Başkanı Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Kirnişçi de, çenenin, vücudun önemli organlarından biri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kirnişçi, “Toplumda azımsanmayacak ölçüde çene sorunları gerçekleşiyor. Çene kemiğinden gelen sesler nedeniyle toplulukta
yemek yemekten kaçınan hastalar bile var. Bu hastaların oranı yüksek ve önemli kısmının tedaviye ihtiyacı var. Toplumun neredeyse üçte birinde hayatlarının belli dönemlerinde ortaya çıkan sessiz bir problem” diye konuştu.
Dünya çapında çene alanında kendini kanıtlamış çok sayıda bilim adamının yer aldığı kongre 20 Mayıs'ta sona erecek.