Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2012 14:28
Yeni doğan bebeklerin, özellikle prematüre olanların mutlaka göz muayenesinden geçirilmesi gerektiği bildirildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülin Berk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bebeğin doğumdan sonra mutlaka gözlerinin muayene edilmesinin hem çocukluk çağında hem de erişkinlikte oluşabilecek birçok göz hastalığının önüne geçilmesini sağlayacağını söyledi.
Bebeklikte en sık görülen sorunun gözyaşı kanal tıkanıklığı olduğunu ifade eden Berk, bebeğin bir veya iki gözünde sulanma ve çapaklanma görüldüğünde tıkanıklık teşhisi konulduğunu, sağlıklı doğan çocukların yüzde 20'sine yakın bir oranda bu sorunun görüldüğünü kaydetti.
Prof. Dr. Berk, genellikle göz pınarlarına yapılan masajla sorunun giderildiğini ya da antibiyotikli damla kullanıldığını, yüz ve göz kemiklerinin gelişmesiyle ilk 1 yılda rahatsızlığın yüzde 90'ının ortadan kalktığını bildirdi.
Erken doğan retinopatisi
Tülin Berk, en önemli sorunlardan birinin erken doğumlarda görüldüğünü, prematüre doğumlarda körlük veya görme kaybıyla sonuçlanan “erken doğan retinopatisi” (ROP) gelişebildiğini söyledi.
Bebek anne karnındayken retinadaki damarların 16. haftada görme sinirine geldiğini ve gelişiminin 40 haftada sonlandığını, 32. haftadan önce ve bin 500 gramın altında doğmuşsa, kuvöz öyküsü söz konusuysa doğumu takiben 4. haftada mutlaka göz kontrolü yapılması gerektiğini belirten Berk, “Bu kontrolleri bebeği aileye vermeden, yeni doğan yoğun bakımındayken yapıyoruz ya da yoğun bakımdan çıktıktan sonra polikliniklerde yapıyoruz.Retinayı besleyecek damarlar gelişmemişse o zaman buna ROP diyoruz ve 36-40. haftalarda lazerle tedavi ediyoruz” diye konuştu.
Annelerin bebeklerinin gözleriyle bir şeyleri takip edip etmediğini dikkat etmeleri uyarısında bulunan Berk, 4. haftadan itibaren çocuk ve annenin göz teması kurabilmesi gerektiğini söyledi.
Berk, bebek 4. haftadan itibaren göz temasına girmiyorsa veya gözlerinde titreme hareketleri varsa o zaman az görme, göz kayması veya az görme olabileceği düşünülerek doktora başvurulması gerektiğini belirtti.
Göz kaymaları
Bebeklerin gözlerinde 2. aya kadar içe ve dışa kayma olabildiğini, bunun normal karşılandığını ifade eden Berk, “Ama 2 aydan itibaren gözleri paralel olmalı, aynı noktaya odaklanmalı. Paralellik yoksa buna şaşılık ya da kayma diyoruz, bunu çok önemsiyoruz” dedi.
Prof. Dr. Berk, kaymanın kendiliğinden geçmediğini belirterek, “Kayma varsa iki nokta önemli. Bir, görmeyen göz kayma yapar yani gözde katarakt vardır, tümör vardır, prematüriteye bağlı gelişme olmuştur veya anne karnındayken toksoplazma gibi bir enfeksiyon yaşanmıştır, görmüyordur, kayar. İkincisi, kayan göz görmeyi geliştirmez, göz tembelliği olur. Dolayısıyla kayma çok önemli, çocuklarda çok fazla görüyoruz ve bunun geciktirilmemesi gerekiyor” diye konuştu.
Bu sorunlar tespit edilmediğinde şaşılık tanısı koyduklarını kaydeden Prof. Dr. Berk, şaşılığın en önemli nedenlerinden birinin doğumsal olduğunu ve ilk 6 ayda çıktığını, yüzde 90 oranında ameliyatla düzeldiğini, diğerinin 2-3 yaş döneminde ortaya çıkan kaymalar olduğunu ve gözlükle düzeltildiğini bildirdi.
Prof. Dr. Berk, “Aileler çocuklarının muayene edilebileceğini bilsinler. Sanılıyor ki 3 ya da 4 yaş öncesinde muayene edilemez. Anne karnında bile gerekirse muayene edilebilir. Çocukların gözlerini erken görebilmemiz çok önemli” dedi.