Güncelleme Tarihi:
Şeker Bayramı diye de bilinen Ramazan Bayramı'nda tatlı tüketimi bayram ziyaretleri sırasında yapılan ikramlarla birlikte bir hayli artıyor. Şeker hastaları kadar sağlıklı kişilerin de bu dönemde şeker tüketim oranlarını dengelemeleri sağlık açısından önem taşıyor. İşte şeker komasına girmemek için tavsiyeler.
Her ikram edileni tüketmeyin
Şeker bayramında ikram edilenleri geri çevirmesini bilmek ve dengeli bir beslenme düzenine uymak şeker hastalarını istenmeyen durumlardan koruyabilir.
Çay ve kahve tüketimini abartmayın
Çay ve kahve gibi içecekler içeriğindeki yoğun kafein ile vücudun susuz kalmasına neden oluyor. Gün içinde tükettiğiniz çay ve kahve oranını limitleyerek diğer içeceklere yönelmeniz sağlınız için daha faydalı.
Bol su tüketmeye çalışın
Yeterli su tüketimi kan şekerini düşürerek vücudun daha sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor.
Egzersizi unutmayın
Haftada iki ya da üç gün düşük tempoda egzersiz yapmak şeker hastalarının insülin direncine olumlu etki ediyor. Egzersizi aksatmadan yapmalı ve vücut direncinizi yüksek tutmalısınız.
Ayran ve soda harika iki içecek
Bayramda ikram edilen tatlı sonrasında ayran veya soda tüketimi kan şekerini dengelemede yardımcı. Bu nedenle tatlı sonrasında çay veya kahve yerine ayran veya soda gibi tercihlere yönelebilirsiniz.
Tatlı sonrası süt ve yoğurt tüketebilirsiniz
Şeker oranı yüksek yiyeceklerden sonra bu durumu tolere etmek için az yağlı bir bardak süt veya yarım kâse yoğurt yemek kan şekerinin ani yükselmesini önlüyor. Bayramda şeker sonrası bu öneriyi uygulayabilirsiniz.
Basit şekerli yiyeceklerden uzak durun
Çikolata, baklava veya şekerlemeler bayram boyunca ikram edilen basit şekere iyi birer örnek. Bu tip basit şeker tüketimi yerine meyve bazlı doğal tatlılara şans vermek şeker dengesinin ani yükselmesine engel oluyor.
Meyve ikramlarına mesafeli yaklaşın
Meyve de yüksek miktarda şeker içeren besinler arasında. Bunu önlemek için meyve ikramlarını az yağlı yoğurt ile birlikte tüketmek sağlığınız açısından daha faydalı sonuçlar sağlayabilir.
Katı yağ kullanılarak hazırlanmış besinlerden uzak durun
Margarin gibi katı yağlar kullanılarak hazırlanmış olan kek ve pastalara mesafeli yaklaşmalısınız. Bunun yerine doğal ve sıvı formda yağlardan hazırlanmış tatlı seçimlerine yer verebilirsiniz.
Öğün atlama tuzağına düşmeyin
Bayramda öğün atlamak yerine her öğünde aldığınız kaloriyi azaltarak dengeli bir beslenme tarzı oluşturun. Öğün atlamak kan şekerini düşürerek daha fazla açlık hissetmenize neden olur.