Güncelleme Tarihi:
Yazılı açıklama yapan Avcı, oruç sayesinde dinlenme şansı bulan sindirim organlarını bayramın başlamasıyla büyük öğünler ve özellikle şekerli gıdalarla yüklemenin sakıncalarına dikkati çekti.
Avcı, toplumun zararlı bir alışkanlığı olduğuna işaret ederek, "Bayram dolayısıyla gelen konuklar, genellikle yüksek şekerli şerbetler içeren, baklava ve benzeri tatlılar ve şekerli içecekler ikram edilerek ağırlanıyor. Gün içinde birkaç ziyaret yapan bir kişi, her gittiği yerde bu tür ikramla karşılaşması sonucu çok yüksek derecede şeker almış oluyor. Konuk, iyi ağırlamak adına yüksek şekerle adeta zehirlenmiş oluyor" ifadelerini kullandı.
"AŞIRI ŞEKER TÜKETİMİ PANKREASI YORUYOR"
Şekerin alışkanlık ve bağımlılık yapan bir madde olduğuna değinen Avcı, şeker oranı yüksek besinler tüketmenin zararlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Şekerli besinler kan şekerinin hızla yükselmesine, bunu düşürmek için pankreastan fazlaca insülin salgılanmasına yol açmaktadır. Bu fazla salgılanan insülin, kan şekerinin aniden düşmesine neden olarak acıkma hissi, çarpıntı, ter basması gibi belirtilerle insanı tekrar şekerli gıdalar almaya yönlendirmektedir. Sürekli şekerli gıdalara düşkün olan kimselerde bu durum bir süre devam ettikten sonra pankreas yorgun düşmekte, salgıladığı insülin kan şekerini düşürmeye yeterli olamamakta, aşırı susuzluk hissi, çok su içme, çok idrara çıkma yakınmaları ile şeker hastalığı ortaya çıkmaktadır."
"YEDİĞİMİZ HEMEN HER BESİNDE DOĞAL ŞEKER VAR"
Avcı, hemen her besin maddesinde şeker bulunduğunu, vücudun ihtiyacı olan şekerin bu besinlerden karşılanabileceğini belirterek, "Özellikle çocuklarımızı küçük yaşta şekerli besinlere alıştırmamaya özen gösterelim. Bayramda konuklarımızı, az şekerli yiyecekler ile içecek olarak ayran ya da vücudumuz için çok yararlı olan probiyotiklerden zengin kefir ikram ederek ağırlayalım" ifadesini kullandı.