Baş ağrılarının gizli nedenleri

Güncelleme Tarihi:

Baş ağrılarının gizli nedenleri
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 22, 2016 15:08

Hem kendimizin dillendirdiği, hem de çevremizdekilerden en sık duyduğumuz sağlık şikayetlerinden birisinin baş ağrıları. Bu ağrı başın herhangi bir noktasında başlayabiliyor ve başın iç kısmı haricinde, kafa derisini ve yüzü de kapsayabiliyor. Ağrıların sebepleri ise birbirinden farklı.

Haberin Devamı

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, baş ağrılarının gizli nedenleri hakkında bilgi verdi.

1) D VİTAMİNİ YETERSİZLİĞİ

D vitamini seviyesinin düşük olmasının temelinde 2 neden var. Eksiklik birinci neden olan genetik olarak düşük olması ise doktorunuzun kontrolünde D vitamini desteği almanız gerekir. İkincisi olarak güneşi vücudunuzun yeteri kadar görmemesi de eksikliğe sebep olur. Çalıştığınız ortam nedeni ile vücudunuz güneşten yeteri kadar yararlanamaz ki bu durum vücudunuzda ciddi olumsuz etkilere neden olur. Bunlardan birincisi ciddi halsizlik, yorgunluk ve dinlenememe durumudur. İkincisi ise baş ağrısına neden olur. D vitamininin herhangi bir besin ile takviye edilmesi mümkün değil. Bu nedenle güneş ışığından yeterli kadar yararlanmanız gerekir. Gün içerisinde 30 dakika güneş görmeniz yeterli.

Haberin Devamı

Baş ağrılarının gizli nedenleri

2) B12 YETERSİZLİĞİ

Baş ağrınızın nedenlerinden birisi de B12 vitamininin yetersizliği olabilir. B12 vitamininin temel besin kaynağı hayvansal kaynaklı ürünlerdir. Süt, yoğurt, ayran, et, tavuk, balık veya peynir gibi ürünlerin içerisinde bulunan B12 vitaminin gün içerisinde tükettiğiniz beslenme programında yeterli seviyede bulunması önemli. Eğer genetik olarak B12 vitamini seviyeniz düşükse doktor kontrolünde B grubu vitaminini destek olarak alabilirsiniz.

Baş ağrılarının gizli nedenleri

3) DEMİR YETERSİZLİĞİ

Türkiye’de demir yetersizliği seviyesi oldukça yüksek. Bunun temel nedeni et ürünleri ile birlikte sürekli olarak süt ürünlerinin bir arada tüketilmesi. Demir yetersizliğinin olması vücudunuzun yeteri kadar oksijen kullanamaması anlamına gelir. Bu durum hem metabolizmanızı yavaşlatır hem de gün içerisinde sizi halsiz ve yorgun olmanıza neden olur. Eğer yoğun çalışan biri iseniz baş ağrısı yaşamanız kaçınılmaz olur. Demir yetersizliği olan bireylerin et ürünlerini süt ürünleri ile birlikte tüketmemesi aynı zamanda yemeklerden hemen sonra çay içilmemesi gerekli. Kan seviyenizin kontrol edilip eksikliği durumunda doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmakta önemli.

Haberin Devamı

Baş ağrılarının gizli nedenleri

4) TANSÄ°YON PROBLEMÄ°

Gün içerisinde sıklıkla baş ağrısı yaşayan bireylerde tansiyon problemleri sıklıkla görülür. Yüksek tansiyon problemi baş ağrısına neden olabilmesi dışında gün içerisindeki yaşam kalitenizin düşmesine neden olabilir. Yüksek tansiyon problemi olan bireylerin tuz içeriği yüksek olan besinleri tüketmemesi gerekli. Salamura, konserve, maden suyu, şalgam, turşu gibi yoğun tuz içeriği olan besinlerden de mümkün olduğunca kaçınılmalı. Ayrıca yeşil çay içmenin tansiyonu düşürdüğü de unutulmamalı. Bu nedenle gün içerisinde 2-3 tane içebilirsiniz.

Baş ağrılarının gizli nedenleri

Haberin Devamı

5) MÄ°GREN PROBLEMÄ°

Stresli yaşamı olan kişilerde migren temel hastalıklardan birisi. Ciddi baş ağrılarına neden olan migrenin ortaya çıkmasının temelinde uzun süre aç kalmak var. Uzun süre aç kalmanı baş ağrınızın daha da şiddetli olmasına neden olur. Bu nedenle gün içerisinde ara öğün yapmalı ve kan şekerinizin ciddi oranda düşmesi engellenmeli.

Â

Baş ağrılarının gizli nedenleri

 

 

BAKMADAN GEÇME!