Bakan'dan o ilaçla ilgili açıklama

Güncelleme Tarihi:

Bakandan o ilaçla ilgili açıklama
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2012 15:02

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), uzun süredir piyasada dolanan sahte kanser ilaçlarıyla ilgili yeni bir uyarı yaparak, ilaçların bu kez de Türkiye’deki marka adıyla piyasaya sürüldüğünü bildirmişti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ bugün Türkiye'de üretildiği ABD'de piyasaya sürüldüğü iddiasıyla ilgili 'Üretim serilerinin nerede üretildiğine dair kesin bir bilgi yok. FDA'dan bu hususta yapılmış resmi bir açıklama da bize gönderilmiş bir bilgi de yok' dedi.

Haberin Devamı

 

Akdağ, Yemen Kamu Sağlığı ve Nüfus Bakanı Ahmed Kasım El-Ensi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

“Türkiye'de üretildiği, ABD'de piyasaya sürüldüğü” iddia edilen sahte kanser ilacıyla ilgili haberlere ilişkin bir soru üzerine Akdağ, firmanın bir ilacıyla ilgili FDA'nın araştırma yaptığını ve ilacın etken maddesiyle ilgili sorunlar tespit edildiğini söyledi.

 

"NEREDE ÜRETİLDİĞİ BİLİNMİYOR"

 

Sorun tespit edilen ilacın sadece belirli bir üretim serisinde bulunduğunu ifade eden Akdağ, “Üretim serilerinin nerede üretildiğine dair kesin bir bilgi yok. FDA'dan bu hususta yapılmış resmi bir açıklama da yok, ayrıca bize gönderilmiş bir bilgi de yok” dedi.

 

Haberin Devamı

Daha önce buna benzer iddianın gündeme gelmesinin ardından piyasa gözetimi ve denetimine başladıklarını hatırlatan Akdağ, bununla ilgili söz konusu serinin piyasada satılmaması için firma ve ilgili kuruluşlara bilgi verdiklerini söyledi.

 

SAHTE KANSER İLACI BU KEZ TÜRKİYE'DEKİ ADIYLA PİYASADA

 

Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tabiatıyla herhangi bir firmanın hatalı üretimi ya da hatalı üretimi olmasa bile, firma adına belli bir seriyi piyasaya süren birileri dünyada zaman zaman karşımıza çıkabiliyor. Bu hususta ilaçların en emin olduğu, ilaç güvenlinin en güçlü olduğu ülke neresi derseniz, ben rahatlıkla Türkiye diyebilirim. Çünkü Türkiye'de bütün ilaçlar İlaç Takip Sistemi (İTS) ile piyasaya girmektedir. Gerek ithal gerekse Türkiye'de üretilenler olsun, piyasaya sunulmadan önce Sağlık Bakanlığımızın merkezi bilgi sistemine o kutunun üzerindeki özel bir işaretle, buna karekod diyoruz, ilaç girmektedir. Bu şekilde de piyasaya arzı yapılmaktadır. Ta ki vatandaşa satılıncaya kadar biz Türkiye'deki her bir kutu ilacı bir parmak iziyle takip edebilecek durumdayız. FDA dahil olmak üzere Fransa ve bazı ülkelerdeki ulusal ilaç otoriteleri bu sistemi nasıl geliştirdiğimizi yerinde görmek ve kendi ülkelerinde geliştirmek üzere de bizimle şu anda işbirliği halindeler.”

 

Haberin Devamı

Bu konuda vatandaşların da dikkat etmeleri gereken hususlar olduğuna dikkati çeken Akdağ, vatandaşlara ilaçlarını eczanelerden almaları uyarısında bulundu.
Eczane dışından elde edilen ilaçlarla ilgili bir garanti vermelerinin söz konusu olmadığını vurgulayan Akdağ, internet üzerinden ya da başka yollarla ilaç temin edenler bulunduğunu, vatandaşların ilacı mutlaka eczanelerden almaları gerektiğini söyledi.

 

Akdağ, “Meseleyi biz de takip ediyoruz ama söylediğim gibi Türkiye'de üretildiğine ya da Türkiye'ye getirilmiş serilerde bunun olduğuna dair elimizde şu anda bilgi yok, konuyu biz de araştırıyoruz” diye konuştu.

 

TOPLATILAN GÖZ DAMLASI

 

Piyasadan toplatılan bir göz damlasıyla ilgili başka bir soru üzerine ise Akdağ, üretimle ilgili kusur ya da böyle bir ihtimalin ortaya çıktığı ürünlerin piyasadan toplatıldığını hatırlattı.

 

Haberin Devamı

İlaçların geriye çekilmek istenen serilerinin nerede olduğunun artık İTS ile tespit edilebildiğini kaydeden Akdağ, bu tespitin eczane, depo hatta hasta bazında mümkün olduğunu, bunun Türkiye'de ilaç güvenliğinin geldiği noktayı gösterdiğini söyledi.

 

ÖKSÜRÜK ŞURUBUNUN YASAKLANMASI

 

Öksürük şuruplarının 6 yaş altındaki çocuklarda yasaklandığı Belçika'dakine benzer bir uygulamanın, Türkiye için de söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine Akdağ, bu konuda bilim kurulunun inceleme yaptığını belirtti.

 

Bunun öksürükle ilgili bütün ilaçlar için söz konusu olduğu şeklinde algılanmamasını isteyen Akdağ, “Herhangi bir ilacın bilimsel açıdan riski ortaya çıkmışsa elbette buna karşı önlem alınması gerekir. Bizde de bilimsel komisyon böyle bir karar alırsa benzer bir uygulamayı biz de yapabiliriz, şu anda meseleyi araştırıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Haberin Devamı

YEMEN İLE İLİŞKİLER

Akdağ, basın toplantısında yaptığı konuşmada Yemen ile sağlık alanındaki işbirliğine değindi.
İşbirliğinin iki ülke arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde yürüdüğünü anlatan Akdağ, Türk doktorların zaman zaman yaptıkları tedavilerle bu ülkede hem hizmet sunduklarını hem de sağlık personelini eğittiklerini söyledi.

 

Türkiye'nin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile büyük bir tecrübeye sahip olduğunu, bu işbirliğiyle tecrübesini Yemen'e aktardığını ifade eden Akdağ, Yemenli Bakan El-Ensi ile eğitim çalışmalarının daha da geliştirilmesi konusunu ele aldıklarını belirtti.

 

Yemen Kamu Sağlığı ve Nüfus Bakanı Ahmed Kasım El-Ensi de Türkiye'nin tecrübelerinden öğrenecekleri çok şey olduğunu ifade ederek, ülkesinde Yemen'deki sağlık modelinin Türkiye'deki gibi olması talebinin dile getirildiğini kaydetti.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!