Güncelleme Tarihi:
Vücut kitle endeksi hesabına göre 25’in üstünde çıkanlar 'şişman', 30'u aşanlar ise 'obez' sayılıyor. Bakan Akdağ’ın ‘şişman’, Müsteşar Nihat Tosun’un ‘obez’ çıktığı hesapta Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Cevdet Erdöl ise ‘normal’ çıktı.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Obezite Mücadele Hareketi’yle ilgili bir basın toplantısı yaptı. Şişmanlık ve hareketsizlikle ilgili toplumda farkındalık oluşturmak istediklerini anlattı. Vatandaşlara, ‘vücut kitle indeksinizi hesaplayın’ diyen Akdağ, günde 10 bin adım atmalarını ve porsiyonlarını küçültmelerini önerdi. “Asansör yerine merdiven kullanın. Arabanızı evinizin veya işinizin hemen önüne park etmeyin; otobüsten bir önceki durakta inin ki yürüme mesafeniz artsın” dedi.
BAKAN OBEZDİ ŞİŞMAN OLDU
VÜCUT KİTLE İNDEKSİ NASIL HESAPLANIR?
Vücut kitle indeksi 20 ile 25 arasında olanların kilosu ‘normal’; 25-30 arasında olanlar ‘şişman’; 30 ve üzerindekiler ise ‘obez’ olarak tanımlanıyor.
Vücut kitle indeksini hesaplamak için kişinin öncelikle boy ve kilosunu öğrenmesi gerekiyor. Boy ile boyun çarpımı sonucu çıkan sayı; kiloya bölündüğünde vücut kitle indeksinizi bulmuş oluyorsunuz.
Örneğin 1.70 boyunda bir kişinin, kilosu da 75 olsun.
1.7* 1.7= 2.9
Kilosu olan 75: 2.9= 25.9 Bu kişi şişmanlık sınırına adım atmış sayılıyor. Daha dikkatli bir beslenme ve hareketli bir yaşamla indeks sayısını 25’in altına düşürmesi mümkün.
HER YIL 3 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2010 yılı raporuna göre dünyada 3 milyon insanın şişmanlığa bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğünü anlatan Akdağ, fazla kilonun yüksek tansiyon, kolestrol, kalp ve damar hastalıkları, şeker başta olmak üzere birçok hastalığa neden olduğunu vurguladı. Felce neden olan damar sertlikleri ile bazı kanser türlerinin nedeni olarak da şişmanlığın gösterildiğini belirten Akdağ, kişinin ruh sağlığını da olumsuz etkilediğini söyledi.
3 KİŞİDEN BİRİ OBEZ
Türkiye’de da aşırı kilo almanın salgına dönüştüğünü belirten Akdağ, her üç kişiden birinin şişman, birinin obez, birinin de normal olduğunu açıkladı. Kendisinin de obezlikten şişmanlığa indiğini söyleyen Akdağ, Müsteşar Nihat Tosun ile TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl’ün vücut kitle indekslerini hesapladı. Akdağ’ın hesabı ile Müsteşar ‘obez’, Başkan Erdöl ise ‘normal’ çıktı.
AİLE HEKİMLERİNE GÖREV
Dünyada son 25 yılda aşırı kiloluğun ikiye katlandığını ifade eden Bakan Akdağ, dünya nüfusunun yüzde 35’inin ‘obez’ olduğunu, Türkiye’nin de bu seviyeye yaklaştığını duyurdu. Toplumun yüzde 70’inin yeterince hareket etmediğini belirten Akdağ, vatandaşın vücut kitle indeksini hesaplayarak ‘şişman’ veya ‘obez’ olmaları durumunda aile hekimlerine başvurmalarını istedi.
Aile hekimlerinin vatandaşın kilosuyla ilgili tespitleri yapacağını, ‘normal’ kiloya indirilenler içinse hekimlere ‘pozitif performans’ uygulayacaklarını açıkladı.
ADIM ÖLÇER DAĞITILACAK
Vatandaşların günde 10 bin adım atmalarını sağlamak üzere aile hekimleri aracılığıyla ‘adım ölçek’ dağıtmak istediklerini belirten Akdağ, bunun için konuyu Bakanlar Kurulu’na götüreceğini söyledi.
HEDEF 5 PUAN DÜŞÜRMEK
Bakan Akdağ, ‘Obezite Mücadele Haraketi’ ile hedeflerinin toplumda yüzde 30 olan şişmanlık oranını, 2015 sonuna kadar yüzde 25’e indirmek olduğunu açıkladı. Şişmanlıkla mücadelenin sigarayla mücadeleden daha zor olduğunu bildiğini, 5 puanlık bu düşüşün iddialı bir hedef olduğunu anlatan Akdağ, bu hedefe ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.
HAPLA ZAYIFLAMAYIN!
Bakan Akdağ, ayda 10 kilo verdiren diyetlerin de ‘zayıflama hapı’ adıyla satılan bitkisel ürünlerin de sağlıklı olmadığına dikkat çekti. “Hap içerek değil, az yiyerek çok hareket ederek zayıflayın” diyen Akdağ, Tarım Bakanlığı izni ile ‘gıda’ olarak piyasaya giren ama ‘ilaç’ formatında satılan bu tür ürünlere karşı yeni önlemler üzerinde durduklarını açıkladı. Hem vatandaşı hem de medya organlarını sağlığı tehdit eden bu ürünlere karşı dikkatli olmaya çağırdı. “Özellikle medya organları bu şarlatanlara fırsat vermemeli” dedi.
İŞTE SAĞLIK REÇETESİ
Bakan Akdağ’dan sağlıklı kilo önerileri:
- Un, şeker, yağ içerikli yüksek kalorili yiyecekleri az tüketin.
- Porsiyonlarınızı küçültün.
- Bol sebze yiyin.
- Günde yarım saat yürüyün veya spor yapın.
- Asansör yerine merdiven kullanın.
- Arabanızdan veya otobüsten erken inin, böylece yürüme mesafenizi artırın.
- Bol su tüketin. Şekerli, gazlı içeceklerden uzak durun, çocuklarınızı da uzak tutun.
twitter.com/ayselalp