Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kadın kanserleri konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen etkinlik kapsamında kapsamında Boğaziçi Köprüsü'nde pedal çevirdi.
KANSERDEN KORKMAK YERİNE MÜCADELE ETMELİ
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı ile Avrupa Jinekoloji Onkoloji Derneğinin iş birliğiyle düzenlenen program çerçevesinde, daha önce Viyana ve Ankara'dan yola çıkan bisikletli gruplar, Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş Kampüsünde buluştu.
Bakan Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, kanserden korkmak yerine onunla mücadele etmek gerektiğini söyledi.
Kadın kanserlerine karşı duyarlılığı arttırmak için teması, "Kadın kanserlerine Dur Diyoruz" başlıklı bisiklet turu düzenlendiğini belirten Müezzinoğlu, şöyle konuştu:
"Kansere karşı mücadelenin esas itibarıyla çok da zor olmadığı inancını topluma, insanlığa yerleştirmek önemli. Çünkü kanserlerin en az üçte birini tedbirlerimizle bireysel olarak önleyebiliyoruz. Üçte birini de erken teşhisle yine yenebiliyoruz. İpin ucu esasında yüzde 70 oranında, bizim elimizdedir. Bizim elimizde olanları iyi yapmak lazım. Toplumun her kesiminde farkındalık oluşturmamız gerekir. Özellikle kadınlarımız bu anlamda, işin lokomotifini üstlenirse, inanıyorum ki başarı çok daha hızlı gelecektir."
Müezzinoğlu, tütünle mücadele konusunda Türkiye'nin dünya ödülünü almış almanın gururunu yaşadığını vurguladı.
Akciğer kanserlerinde 2014 yılında 23 bin olan teşhisin, 2015'li yıllarda 19 binlere kadar indiğini aktaran Müezzinoğlu, "Tütün ürünlerinin sebep olduğu kanser teşhis sayımız 33 binlerden 30 binlere indi. Bu da tütünle mücadelenin bir başarısıdır. Hareketli yaşam ve obezite ile olan mücadelemizi çok daha iyi noktaya getirmeye çalışıyoruz. Bunu yalnız Sağlık Bakanlığı olarak başaramayız. Tabii ki liderlik yapmamız gerekiyor ama bunu toplumsal sahiplenmeyle elde edebiliriz." dedi.
Konuşmasının ardından Müezzinoğlu ve diğer gruplar, kadın kanserleri konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Boğaziçi Köprüsü'nü bisikletle geçti. O sırada köprü tek şeritli olarak trafiğe kapatıldı. Ayrıca etkinlik sırasında pembe balonlar uçuruldu.
SAĞLIKLI YAŞAMIN ÖNEMİ
Müezzinoğlu, etkinliğin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Sağlıklı ve dengeli yaşama dikkati çeken Müezzinoğlu, birçok hastalığa karşı koruyucu ana başlıklardan birinin hareketli yaşam olduğunu vurgulayarak, şunları anlattı:
"Temel 3 tane ana başlığımız var. Bunlardan biri kötü alışkanlıklardan uzak durmak, diğeri sağlıklı beslenmek, üçüncüsü de hareketli yaşam. Bugün Avrupa Yakası'ndan başlayarak hareketli yaşamda kadın kanserlerine karşı duyarlılığı artırabilmek adına, Boğaz Köprüsü'nden Anadolu Yakası'na geçtik. Kimlerle geçtik? Avusturya ve Viyana'dan çıkıp 2002 kilometre yol
yaparak İstanbul'a gelen yurt dışındaki duyarlılık kazandırmak isteyen bisiklet dostlarıyla, diğer taraftan Ankara'dan yola çıkan 506 kilometrelik yol yaparak buraya gelen bisikletçilerimizle. Boğaz Köprüsü'nden Rumeli Yakası'ndan Anadolu Yakası'na yaklaşık 1600 kilometrelik mesafeyi bisikletçilerimizle geçtik."
Müezzinoğlu, insanın kendisine değer vermesinin ve sevdikleriyle sağlıklı bir gelecek planlamasının önemine değinerek, "Hasta olan bir insanın tek bir hayali vardır. O da iyi olmaktır. Öyleyse kendimize saygı duyarak sevdiklerimize değer vererek ve bu 3 kelimeyi, hayat felsefesi ve yaşam kültürüne yerleştirelim. Tütün ve tütün ürünlerinden, alkol ve alkolizmden uzak durmak gerekiyor. Sağlıklı beslenmek ve bir de hareketli yaşama önem vermek, kanseri yüzde 50 oranında önlüyor. O zaman kendinize saygı duyun, günde 30 dakika, yarım saat hareketli yaşamı kültürünüze yerleştirin." diye konuştu.
Bakan Müezzinoğlu, daha sonra bisikletlilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.