Abdullah YANGIN/ADANA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2008 11:07
ADANA Maya Göz Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Adil Tekin, ilkbaharın gelmesiyle birlikte polenlerin yol açtığı bahar nezlesine dikkati çekti.
Bahar nezlesinin gözde tatlı bir kaşıntıya neden olduğunu, hastalar için asıl büyük tehlikenin de bu noktada başladığını kaydeden Dr. Adil Tekin, “Bahar nezlesi, alerjinin tam hastalıklı şeklidir. Toplum olarak bu rahatsızlık fazla önemsenmiyor. Oysaki çok önemli ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık. Herkeste görülebileceği gibi, genellikle 4-5 yaşlarında çocukluk döneminde başlıyor, 20 yaşına hatta daha sonraki yaşlara kadar devam ediyor. Hastalığın, ilaç, damla ve merhemlerle tedavisi var. Bu hastalığa yakalanan vatandaşların mutlaka doktor kontrolünde tedavi olması büyük önem taşıyor” dedi.
Op.Dr. Tekin, dereceli veya derecesiz renkli gözlüğün mutlaka kullanılması gerektiğini söyleyerek, “Acı, baharatlı, ekşi, fındık, fıstık gibi yağlı çerezler, çikolata ve hatta şekerli sakız dahi göze dokunabilir. Toz, toprak ve güneşten sakınılmalıdır. Soğuk su pansumanı, günde 2-3 kez tekrar edilmeli. Gerekirse buzlu pansuman yapılmalı. Mümkünse güneşe karşı spor kasket kullanmalı. Yatak odasının nemli olması da faydalı. Havuza girilirken de, mutlaka gözlük kullanılmalı” diye konuştu.
Op. Dr. Tekin, kontakt lenslerle havuza girilmemesi gerektiğini de belirterek, “Çünkü göz sürekli kapaklarla yıkanıp siliniyor. Kontakt lens ise korneamızda kullanılan bir protezdir. Her zaman gözde mikrop yuvası haline gelme riski var. Özellikle çok tozlu ortamlarda ve yoğun sigara içilen yerlerde de bu risk yüksektir. Ayrıca lens sürekli takıldığında gözde kızarıklığa ve kaşınmalara yola açabilir” uyarısında bulundu.