Güncelleme Tarihi:
Günde 7 saatten fazla internet başındaysanız, sosyal hayatınızdan internet yüzünden vazgeçiyor, uykunuzdan uyanıp bilgisayar başına geçiyorsanız siz bir internet bağımlılısınız. Uzmanlar elbette kişilere göre bağımlılık tanımının değişebileceğini söylese de genellikle hastalık böyle tanımlanıyor.
Dünyayı etkisi altına alan ve çağın hastalığı olarak etiketlenen internet bağımlılığı Türkiye'de de artmaya başladı. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastanesi İnternet Polikliniği'ne 6 ayda 300 hasta "Ben bir internet bağımlısıyım" diyerek başvurdu.
14-24 YAŞ ARASI RİSKLİ
Bugün Gazetesi'nden Nesrullah Sonay'ın haberine göre; Klinikte görev yapan Uzman Dr. Ömer Şenormancı ağırlıklı olarak merkeze oyun bağımlılarının geldiğini söyledi. Şenormancı, "Saatlerce oyun oynamak için masa başından kalkmadıklarını söyleyen hastalarımız var.
Riskli gurup için 14-24 yaş arasını söyleyebiriz. İleri yaşlardaki insanlarda pornografi bağımlılığı yine sık rastladığımız vakalar oluyor" dedi. Şenormancı, hasta diye tanımlanan kişilerin günlük 7 saatten fazla bilgisayar başında geçirdiğini de sözlerine ekledi.
VÜCUDUNU KESEN VAR
Şenormancı internet bağımlılarının düzenlerinin alt üst olduğunu belirtti. Uzman Dr. Ömer Şenormancı şunları söyledi: "Hastalara genelde depresyon eşlik ediyor. Çoğu da hastalığı kabullenmiyor. Buna rağmen hastalık sosyal hayatlarını alt üst ediyor. Yaşam alanları bozuluyor. Çoğu sırf bu hastalık yüzünden okulu, işi bırakıyor veya eşinden boşanıyor. Vücudunu kesenler, tuvaletini altına yapanlar bile oluyor."
TRAŞ OLMUYOR BANYO YAPMIYORLAR
Yapılan araştırmalara göre bir bağımlıda görülen temel davranış biçimleri şöyle:
- İnternete ulaşamayınca öfke nöbetleri geçiriyor. Kendine ya da yakın çevresine saldırgan davranışlarda bulunuyor.
- Sürekli bilgisayar başında olduğu için obezite eğilimleri görülüyor.
- Boyun düzleşmesi, kuru göz ve fıtık gibi hastalıklar geçiriyorlar.
- Bağımlılar kişisel bakımlarından gün geçtikçe uzaklaşıyor. Traş olmuyor, banyo yapmıyor.
- Asosyallikten iletişim kuramıyorlar.
HASTALIĞIN NEDENİ: YOKSUNLUK SENDROMU
Almanya'da internet bağımlılığı diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla olduğu için araştırmalar burada daha fazla yapıyor. Rhein-Jura Psikoterapi Kliniği Başhekimi Michael Bender, internet bağımlılığının 'yoksunluk sendromu'ndan kaynaklandığını söylüyor. Yoksunluk sendromunun alkol ve eroin bağımlılarında görüldüğünü belirten Bender "İnternet bağımlılığı tıbbi bir hastalıktır. Bu türden hastalar sosyal aktiviteleri ve boş zamanlarını ihmal ettiğini fark etse de buna karşı harekete geçemiyor" dedi.
NASIL TEDAVİ EDİLİYOR
Tedavi öncelikle konuşarak ikna etme yoluyla başlıyor. Daha sonra hekimle yapılan görüşmelerde kişinin internete giriş sıklığı ve süresi düzenleniyor. Ardından kişiye farklı hobiler edindirme yoluna gidiliyor. Bazen ilaç da verilebiliyor. Hafif vakalarda üç aylık bir tedavi yeterli olsa da bağımlılık tekrarlayabiliyor. Bu yüzden altı ayda bir kontrol tavsiye ediliyor.