Bademcik taşını duydunuz mu? Bademcik taşı belirtileri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Bademcik taşını duydunuz mu Bademcik taşı belirtileri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2016 14:49

Grip salgınlarının iyice arttığı bu dönemde, sıkça bademcik iltihapları ile karşılaşılmakta… Yalnız bademciklere bakıldığı zaman görülen beyaz şeyler her zaman iltihap olmayabilir. Bademcik taşını görüyor olabilirsiniz…

Haberin Devamı

Bazı bademcikler kişinin doğuşundan itibaren cepli bir yapıya sahiptir. Bademcik taşları ise bu cepler içerisinde oluşan sarı veya beyaz renkli parçacıklardır. Çoğu zaman kişiler mukusları yuttuklarında bazıları bu ceplere takılırlar. Uzun süre orada kalarak sert bir yapıya sahip olurlar. Bazen bu bademcik taşları, kalsiyum ve magnezyum birikiminden de oluşabilir. Bunun yanı sıra aşırı miktarda süt ve süt ürünü tüketimi de bademcik taşı oluşumunu tetikler.

Bademcik taşları, uzun süre kaldığı zaman ağız içerisinde ki bakteriler bu taşların etrafında kümelenir. Bu şekilde ise tonsilit oluşumu gerçekleşir. Bu da kişiyi aşırı derecede rahatsız eden bir ağız kokusuna sürükler.

Bademcik taşı belirtileri:

- Yüksek miktarda ağız kokusu

- Yutkunma esnasında boğazda batma hissi, boğazda yabancı cisim hissi

Haberin Devamı

- Bademcik iltihabı şeklinde ağrı ve acı

Bademcik taşı nasıl tedavi edilir?

Bademcik taşı tedavisi zor olan bir hastalık değildir. Çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Üç adet tedavi yöntemleri arasından en çok kullanılanı ise Küretaj yöntemidir.

Küretaj yöntemi ile bademcik taşı temizleme oldukça basit bir uygulamadır. Anestezi gerektirmez.  Hasta kendinde iken bademcik taşları kürete edilerek çıkarılmaktadır.

Lazer ile tedavide bir diğer seçenektir. Lazer tedavisi uygulanırken lokal anestezi işlemi uygulanması gerekmektedir. Lazer ile bademciklerde oluşan cepler eritilerek düzleşmesi sağlanır. Böylece cep ortadan kaldırılmış olur.

Bademcik ameliyatı da bir seçenek olabilir. Diğer iki tedavi uygulanmış yine de sonuç alınamamışsa, bademcik ameliyatı tercih edilebilir. Yine lokal anestezi uygulanarak bademciklerin tamamen alınması sağlanır.

Günlük ağız bakımı ile bademcik taşı oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Ağız suyu, diş ipi kullanımı ağızdan kötü bakterileri uzaklaştıracaktır. Bunun yanında dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanız da size fayda sağlayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!