ANKA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2008 09:59
Kadınların çok sevdiği şık ayakkabılar ayak rahatsızlıklarını tetikliyor. Doruk Özel Bursa Hastanesi Ortopedi Uzmanı Doktor Erdeniz Duygulu, bayanlarda görülen birçok ayak rahatsızlığının temel kaynağının topuklu ayakkabılar olduğunu vurguladı.
Duygulu yaptığı açıklamada, topuklu ayakkabı tutkusunun kadınların sağlığını hiç düşünmeden tehlikeye atmasına sebep olduğunu belirterek, “Spor ayakkabılar da ayakları deforme edebiliyor. Bu noktada doğru ayakkabı seçimi kadar ömür boyu sizi taşıyan ayaklarınızın bakımına ve konforuna da önem vermek gerekiyor” dedi.
Ayak rahatsızlıklarının başlıca sebebi olarak ayağa uyumu düşünülmeden yalnızca estetik kaygılarla satın alınan ayakkabıları gösteren Duygulu, “Öncelikli olarak ayağınızın şeklini alan ve hafif ayakkabılar tercih edilmeli. Modanın takipçisi olmak adına şıklığı kriter almak ve bütün bir günü topuklu ya da ayağınızı sıkan ayakkabılarla geçirmek ileri zamanlarda çok ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilir.” diye konuştu.
AYAK BAŞPARMAĞINDAKİ KEMİK ÇIKINTISI
Topuklu ayakkabılarda ilk göze çarpan sorunun ayak baş parmağının diğer parmaklara yanaşmak üzere dışarıya doğru bükülmesi olduğunu kaydeden Duygulu, özellikle hanımlarda çok sık görülen bu rahatsızlığın nedeninin, genellikle dar ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaynaklandığını ifade etti. Duygulu, çukur taban ve düz taban gibi diğer ciddi ayak problemlerinde, sıkı bantlı ayakkabı kullananlarda bu rahatsızlığa sıkça rastlandığını dile getirdi.
Duygulu, öncelikle daha çok orta yaşı geçmiş bayanlarda görülen bu sorunda, en erken hissedilen belirtinin, tabanda baş parmağın altına gelen bölgede (metatars) hissedilen ağrı olduğunu anlattı. Zamanla ağrının arttığını ve bölgede kızarıklık başladığını vurgulayan Duygulu, baş parmak ekleminde zamanla yuvarlak bir çıkıntı oluştuğunu ve buna da halk arasında “kemik çıkması” olarak adlandırıldığını söyledi.
Duygulu, “Böyle bir rahatsızlık durumunda, hafif vakalarda sivri uçlu ve dar ayakkabılar mümkün olduğunca tercih edilmemeli. Önü küt ayakkabıların içine ya da terlikle baş parmak ile ikinci parmak arasına yerleştirilen makaraların kullanılması da rahatsızlığın ortaya çıkmaması için kısa süreli bir çözüm olabilir. Ağrı hissedilen parmaklara egzersiz uygulamak da yarar sağlayabilir” dedi.
Mantar ve diğer bakterilerden korunmak içinse tüm gün kapalı kalan ayakların havalandırılması gerektiğini belirten Duygulu, özellikle kış aylarında yağmur, kar gibi etkenlerle nem oluştuğundan ayakların hava almasının sağlık ve temizlik açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
AYAKKABI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Duygulu, giyilecek ayakkabının malzemesi ve kalitesinin de önemli bir ayrıntı olduğunu belirterek, ayakta önemli taşıyıcı noktaları desteklediği için yürüyüşü rahatlan ve vücudun daha rahat taşınmasını sağlayan ortopedik ayakkabılar tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Duygulu ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gereken unsurları şöyle sıraladı:
”-Satın aldığınız ayakkabının sağ ve sol olarak, ikisini de deneyin. Bir çift arasında herhangi bir görünüm, şekil, renk ya da boyut farkının bulunmamasına dikkat edin.
-Ayağınıza tam uyum gösteren numarayı alın. Ayağınızın anatomik yapısına uymayan fazla büyük ya da sıkan ayakkabıyı giymek sakıncalı olabilir. En uzun parmağınız ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmasına dikkat edin.
-Ayakkabıların ayakla temas eden kısımlarında sentetik malzeme kullanıp kullanılmadığını kontrol edin. Sentetik malzemeler hava geçirmeyen özelliğe sahip olduklarından ayak sağlığı için zararlıdır. (mantar vs.)
-İnsan ayağının hacmi gün boyunca genişler, bu nedenle ayakkabılarınızı öğleden sonra satın almaya dikkat edin.
-Üzerinde su geçirmez (waterproof) ibaresi bulunmayan her türlü deri ayakkabının yağmurda su geçirebileceğini dikkate alın.
-Aldığınız ayakkabının üzerinde ne tür deriden üretildiğini anlatan kullanma talimatı olup olmadığına bakın, eğer yoksa bir yetkiliden mutlaka öğrenin ve gerekli bakım malzemelerini bulundurun. Özellikle ayakkabıların saya denilen üst bölümü doğal deriden imal edilmiş olmalı.”