Güncelleme Tarihi:
ASTIMLI HAMİLELERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?
Astımlı bir hamilenin tedavisi hamile olmayanlardan çok farklı değildir ve genelde aynı tür ilaçlar kullanılır. Astım tedavisinde kullanılan ilaçların gebelik ve bebek üzerinde zararlı etkileri gösterilmemiştir ve bu nedenle güvenli olarak kabul edilirler. Asıl korkulması gereken; kontrol edilemeyen astımın neden olduğu bebekteki zararlı etkilerdir.
ASTIM TEDAVİSİNİN AMACI NEDİR?
Gebelerde astım tedavisinin amacı hipoksi yani oksijen azlığına neden olan atakların önlenmesi ve ideal solunum fonksiyonunun sağlanarak bu hipoksinin bebeğin gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerinin engellenmesidir.
Astım tedavisinde amaç, en iyi solunum fonksiyonuna ulaşarak ataksız bir dönem sağlamaktır. Tedavide genel prensipler ise, mümkün olan en az sayıdaki ilacın kullanılması, en uygun solunum fonksiyonunun sağlanması, havayolu iritanlarından (tahriş ediciler) kaçınılması, astımı alevlendiren üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit ve reflünün tedavi edilmesidir.
Astım ilaçlarının temelini oluşturan ve halk arasında “Aman bağımlılık yapar!” diye kullanılmasından kaçınılan İnhaler kortizonlu ilaçların; kullanıldığında astım ataklarını gebelerde %55 oranında azalttığı ve sistemik kortizon kullanmaya gereksinim ihtiyacı kalmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle orta-ağır astımlı gebelere düşük doz düzenli inhaler kortizon verilmelidir. İnhale kortizonlu sprey / inhaler ilaçların ve allerjıde kullanılan montelukast tedavisinin fetüs üzerine olumsuz etkileri bulunmadığı çalışmalar ile gösterilmiştir.
arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.