Aşk delilik midir?

Güncelleme Tarihi:

Aşk delilik midir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2016 15:19

Hücrelerimiz simetrik olacak şekilde ikiye bölünerek çoğalsa da genetik hatalar ve çevre faktörleri nedeniyle vücudumuzun iki yanı tam simetrik olarak doğmuyoruz. Bu yüzden uzmanlara göre eş seçimimde bilinçsizce simetriyi hedef alıyoruz.

Haberin Devamı

Bunun daha doğurgan, dayanıklı ve sağlıklı nesiller için bilinçsizce tercih ediyoruz. Erkeklik hormonu düzeyine  bağlı olarak yüz hatları daha keskin sert kenarlı, anlı ve çenesi geniş olanları, kadınlarda östrojene bağlı kısmen daha küçük ve yuvarlak çenesi, alnı dar dolayısıyla gözleri daha belirgin olanları çekici buluyoruz. Dr. Özgür Şamilgil aşkın adımlarına ve kimyasına dikkat çekti.

BEDENSEL ORANLAR

Erkekler kadınlarda beli ince ve dolayısıyla doğurganlığı vurgulayan belin kalça çevresine oranı 0.7 civarı olanları tercih ediyor.  Kadınlar ise erkelerde 0.8 ila 1.0 oranını ve geniş omuzları tercih ediyor. Hormon düzeyleri ve beslenme ile ilişkili bu oranlardaki bireylerin kalp-damar, şeker, kanser gibi hastalıklara daha az yakalandıkları biliniyor. Yağ depolarının açlık sırasında kullanılacak yakıt olması mantığı nedeniyle balık eti görünümü tercih ediliyor.

Haberin Devamı

Aşk delilik midir

 

YANLIŞ EŞ SEÇMEMEK İÇİN KOKUYA DİKKAT

Görünüş kadar ten kokusu da çok önemli. Kendimize en uygun eş adayının ten kokusu bize daha çekici geliyor. Kadınlar da adet döneminde, erkeklerde sportif faaliyet sırasında bu koku artar ve havaya yayılır. Simetrik erkeklerde bu daha yoğun. Araştırmalara göre feromen denilen hissetmeden algıladığımız bu kokular, bağışıklık sistemi ve genetik yapısı bizden farklı kişileri tercih etmemize yol açıyor.

Aşk delilik midir

 

HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER AKIL HASTALIĞI GİBİ

Araştırmaya göre sabun ve parfüm kullanmadan 2 gün giyilmiş erkek tişörtlerini koklayan bayanların, kendinden çok farklı genetik yapıdaki erkeklerin tişörtlerini çekici buldukları, doğum kontrol hapı kullananların ise bu farkı ayırt edemedikleri tespit edildi. Aşkın, değişik hormonların ön planda olduğu üç ayrı kademesi olduğu düşünülüyor. Aşık olmak gerçekte karşı cinsten birinin genlerine duyulan bilinçsizce bir sevgi.

Haberin Devamı

Aşk delilik midir

 

AŞKIN KADEMELERİ VAR

Aşık olunduğunda bedende değişen kimya nedeniyle yanaklara ateş basar, eller soğur, kalp hızlı ve telaşlı atar, iştah azalır, mideye kramplar girer. Birey kendini güçlü ve dayanıklı hisseder. Hatta ilk bir yıl, beyin geliştirici faktör denilen bir protein üretir.

Aşk delilik midir

 

İLK KADEME: ŞEHVET

Cinsiyet hormonları olan östrojen ve özellikle testosteron her iki cinste de bulunur. Cinsel dürtüyü bu böyle başlar. Bu kademede her iki cinste arzu duyar. dönüyor.

Aşk delilik midir

 

İKİNCİ KADEME: CAZİBE

Haberin Devamı

Beyinden salgılanan dopamin, seratonin, oksitosin, böbreküstü bezlerinden salgılanan adrenalin hakimiyetindeki bu dönem iştahsızlık, uykusuzluk, sürekli eşini düşünmeyle geçer. Dopamine neşei, heyecan ve enerhi verir. Adrenalin stres, heyecan hormonu, iştahsızlık, terleme, kalp çarpıntısı, ateş basması, midede asit artışına neden olur. Serotonin delirmiş gibi mantıksız davranışlara yol açar. Takıntı hastalığında da bu hormonda dengesizlik olduğu bilinir. Bu hormonu etkileyen tipte antidepresan kullananların aşık olamama sorunu olabileceği ihtimaller arasında.

Aşk delilik midir

 

ÜÇÜNCÜ KADEME: BAĞLILIK

Cazibe sonsuza kadar sürmez. Doğan veya doğacak bebeğin uzun süre bakım gerektireceği gerçeği, eşlerin birbirine bağlılık duymasını sağlayacak oksitosin ve vazopresin hormolarının artmasıyla gerçekleşir. Oksitosin cinsel ilişki sırasında, gebelikte, emzirme döneminde, kucaklama sırasında salgılanan sevgi, nefret, kıskançlık hormonu olarak bilinir. Egzersiz sırasında bile salgılandığından, karşı cinste bağlılık hissi oluşturabilir. Vazopresin deney hayvanlarında bu hormon bloke edilirse eşler birbirini birden terkeder.

Haberin Devamı

Aşk delilik midir

 

GERÇEK AŞK NEDİR?

İlk kademede dış görünüş ve bilinçaltı algılanan koku ile gelişen cinsel dürtü ön plandayken, davranışları uyumlu, genetik yapıları birbirine uygun çiftlerin kalıcı ilişkilerindeki romantik aşkın, MR incelemede beyinde çok daha yoğun aktiveye yol açtığı gösteriliyor. Aşk kalpte değil beyinde gelişiyor.

Aşk delilik midir

BAKMADAN GEÇME!