Güncelleme Tarihi:
Aile Hekimliği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Demirci, alkol, madde ve alışveriş bağımlılığı gibi ruhsal sorunlara son yıllarda bir yenisinin eklendiğini söyledi. Son dönemde "Aşk bir bağımlılık mıdır?" sorusuyla sıkça karşılaşıldığını belirten Demirci, bu çerçevede araştırmalar yapıldığını ifade etti.
BİRKAÇ BELİRTİSİ VAR
Her aşkın bir bağımlılık olmadığını vurgulayan Demirci, "Aşk karşılıksız kalmışsa veya artık patolojik boyutlara ulaşmışsa onu da bir hastalık olarak değerlendirmek mümkün olabilir" dedi.
Demirci, aşk bağımlılığının tanı kriterleri araştırıldığında, bu rahatsızlığı yaşayan bireylerde birkaç belirti görüldüğünü bildirdi. Söz konusu belirtilere değinen Demirci, şöyle konuştu:
KUMAR VE MADDE BAĞIMLILIĞIYLA BİRLİKTE DE GÖRÜLEBİLİYOR
"Aşık olunan kişinin yokluğunda büyük bir yoksunluk hissedilmesi, kişinin zamanının büyük bir kısmını bu aşk için ayırması, sorun ve engellere rağmen ilişkide ısrarcı davranılması, bu belirtilerden bazılarıdır. Aşk bağımlılığının tedavisinde grup terapilerini tavsiye ediyor ve uyguluyoruz. 18 adımdan oluşan grup terapileri, patolojik aşk bağımlılığının tedavisinde etkili oluyor. Tıpkı madde bağımlılığın tedavisinde uygulanılan yöntemlerin patolojik aşk bağımlılığının tedavisinde yeri olduğu benimseniyor. Özelikle ergenlik dönemini yaşayanlarda aşk bağımlılığı, kumar, madde, nikotin ve diğer bağımlılık türleriyle bir arada olabiliyor. Madde bağımlılığının temel nedeni; ilgisizlik ve sevgisizlik. Bireyler bu ilgisizliğin yerini başka maddelerle doldurmaya çalışıyor. Aşk bağımlılığında, reddedilme gibi durumlarda bu bireylerde intihar, cinayet ve taciz gibi vakalar görülebiliyor."
Terapilere katılanlar da birkaç seans sonra psikolojik olarak rahatlama hissettiklerini dile getirdi.