Güncelleme Tarihi:
Alman Hastanesi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Elif Gürkan; terlemeye karşı alınabilecek tedbirler konusunda bilgi verdi:
* Terleme tedavisi uygulandığında, vücut ısısının artması gibi olumsuz bir sonuç doğabilir mi? Hayır doğmaz; çünkü terleme tedavileri daha çok bölgesel terlemeler içindir. Bazı insanların sadece sıcaklarda değil, kışın soğukta bile elleri ve koltuk altları terleyebilir. Bu onları çok rahatsız eder; işte bunlardan kurtulmaları için bu tedavi yöntemlerinden biri uygulanabilir. Vücut, ısı dengesini korumak için yalnızca teri kullanmaz; idrarla da bunu yapabilir.
BÖLGESEL TERLEMEYE SON
* Botoks'la nasıl bir terleme tedavisi uyguluyorsunuz? Özellikle koltuk altı terlemesinde kullanılıyor. Aslında doğal bir zehir olan ve sulandırılarak kullanılan 'botulinum toksini'; ter bezlerini çalıştıran sinirleri felç ederek aşırı terlemeyi durduruyor. Muayenehane şartlarında gerçekleştirilen botoks uygulaması yaklaşık 30 dakika sürüyor. Lokal anestezik krem uygulandıktan sonra her bir koltuk altına seri enjeksiyonlarla botoks enjekte ediliyor. Santimetrekareye bir enjeksiyon uygulanıyor. Tedavinin etkisi birkaç saat sonra veya gün içinde ortaya çıkıyor. El, ayak ve koltuk altı bölgelerine uygulanıyor. İlk ve ikinci seansın 2 ya da üç haftada bir tekrarlanması gerekiyor. Ardından 6 ay gibi aralıklarla tekrar ediliyor. Ancak botoks ağrıya yol çabiliyor. Ender de görülse bazı kalıcı sinir felçleri oluşabiliyor. Sadece ter bezlerini uyaran sinirler değil, sıcağı algılayan duyu sinirlerinin felç olması da söz konusu.
* Cerrahi olarak terlemenin tedavisi nasıl oluyor? Ellerdeki ve koltuk altındaki aşırı terleme için öneriliyor. Bu yöntemde koltuk altından bir delik açılıp, akciğer bölgesindeki yüz ve ellere giden sinirlerin başlangıç bölgesi kesiliyor. Cerrahi tedavide, ellerde yüzde 99 oranında başarı elde ediliyor. Ayaklardaki terleme içinse bel bölgesindeki sinirler kesiliyor. Koltuk altı terlemelerinde koltuk altı ter bezlerinin alınmasıyla başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. El ve koltuk altındaki bölgelere uygulanıyor. Kalıcı çözüm sağlıyor.
* Lazerle terleme tedavisi yapılıyor mu? Koltuk altı aşırı terlemelerinde, koltuk altı ter bezlerinin alınmasıyla başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Lokal anestezi altında, C02 lazer yardımıyla basitçe yapılabilen bu uygulamada; koltuk altından yapılan küçük kesilerle sadece aşırı terlemeye neden olan bezler çıkarıldığı için cilt sağlam kalıyor. Dolayısıyla işlem sonrasında vücutta genellikle iz kalmıyor. Uygulama süresi 20-n0 dakika arasında değişiyor. Aşırı terleme ve kötü koltuk altı kokusu probleminin kalıcı olarak düzeltilebildiği bu tedavide, işlem sırasında cilt çıkarılmadığı için 2-5 gün içinde normal hayata dönülebiliyor. İşlem yapılır yapılmaz aşırı terleme duruyor ve normal miktarda terleme başlıyor. Basit bir cerrahi işlem olduğu için hastanede yatmayı gerektirmiyor. Hamileler dışında, ergenlik çağından itibaren herkese uygulanabiliyor. Sadece koltuk altı ter bezlerinde uygulanıyor ve kalıcı çözüm sağlıyor.
* Yeni çıkan 'iyonto forez' tedavisi nedir? Hiç ilaç kullanılmadan elektrikle yapılan, bir çeşit fizik tedavi yöntemi. Yüzde 97 etkili sonuç veriyor. 5 bin kişiye uyguladık. Özellikle el ve ayak terlemelerinde kullanılıyor. Hasta 15 seans tedaviyi sürdürüyor. Her seans 20 dakika sürüyor. Sonra evde tedavisine devam ediyor. Hastanın el ve ayakları elektrikli suda 20 dakika boyunca duruyor. Terleme böylece kontrol altına alınıyor. El ve ayakta çocukluğundan beri aşırı derecede terlemesi olanlara uygulanıyor. 12 ila 65 yaş arası uygulanabilir ama hasta grubu genellikle 25 yaşından itibaren başvuruyor. Haftada bir tekrar etmek gerekiyor ve hiç yan etkisi yok.
DEODORANT BANYO SONRASI
* Terlememek için gündelik hayatta ne gibi önlemler alabiliriz?
* Her gün, en az iki litre su için.
* Anti bakteriyel özellikli sabunla banyo yapın.
* Ter kokusunu önlemek için deodorantı yıkandıktan sonra temiz cildin üzerine sıkın. Ancak terliyseniz deodorant kullanmayın. Çünkü deodorant terle birleştiğinde daha kötü bir koku oluşmasına yol açar.
* Koltuk altı tüylerini, uzamadan düzenli olarak temizleyin.
* Aşırı terden dolayı nemlenen ayakkabılarınızı kuruyuncaya kadar tekrar giymeyin.
* Pamuk ya da keten kumaştan kıyafetleri tercih edin.
* Terleten iç çamaşırları kullanmayın.
* Sabah ve akşam ayaklarınızı yıkayın. Sentetik ayakkabı ve çorap giymeyin.