Aşırı et tüketimine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Aşırı et tüketimine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2016 11:17

Aşırı et tüketimi yüzlerce insanda bir çok problemin ortaya çıkmasına neden oluyor. Her yiyecekte olduğu gibi et tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekiyor. Protein açısından zengin bir yapıya sahip olan kırmızı et belli bir ölçüde yenildiğinde vücuda yarar sağlarken, fazla yendiği zaman sağlık sorunlarına neden oluyor. Aşırı et tüketiminin zararları nedir? Sizler için hazırladık.

Haberin Devamı

FAZLA ET TÜKETİMİ HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇIYOR?

Vücudun ihtiyacından daha fazla et tüketimi sonucunda protein fazlası oluşuyor. Proteinin fazla alnıması durumunda ise kolestrol problemi ortaya çıkıyor. Ayrıca fazla et tüketimi böbrek hastalıklarına ve gut hastalığına yol açıyor. Minareller içinde etin kanında bulunan demir vardır. Araştırmalar ise demirin DNA’yı bozduğunu göstermiştir. Bu keşif, kırmızı et tüketimi fazlalığının kansere yol açabileceğini söylemektedir. Et tüketiminde aşırıya kaçmak kolon kanseri ve kalın bağırsak kanserine davetiye çıkarıyor. Bu yüzden fazla kırmızı et tüketimine dikkat etmek gerekiyor.

Aşırı et tüketimine dikkat

Haberin Devamı

ET İDEAL BİR BİÇİMDE NASIL PİŞİRİLMELİDİR?

Eti tüketirken belli pişirme yöntemleri ve sürelerine de dikkat etmek gerekiyor. Kurban Bayramı’nda özellikle yeni kesilen etlerin mutlaka en az iki gün dinlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca eti pişirirken toplum olarak yapılan yanlışlardan biri de kuyruk yağı ya da tereyağını et pişirirken kullanmaktır. Eti pişirirken ekstra yağ kullanılmaması özellikle trans yağlardan kaçınılması gerekiyor. Eğer yağ koymanız gerekiyorsa bitkisel yağları seçmeniz gerekir. Etin en ideal pişirme yöntemleri ise haşlama, fırında ya da ızgaradır. Böylece ekstra yağ kullanmanıza gerek olmayacaktır. Et çok çiğ kalmayacak bir biçimde pişirilmelidir. Fakat aynı zamanda ateşle doğrudan yoğun bir biçimde temas etmemesi de gerekir. Çünkü kömürleşmiş et ya da fazla kızartılmış et kanserojen maddelerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Etin pişirilmeden çok sıcak ortamlarda saklanması da bakteri üretimine neden olduğu için et mutlaka buzdolabı ya da buzlukta saklanmalıdır. Etin yanında mutlaka bol miktarda yeşil sebzeler tüketilerek gıda çeşitliliği sağlanmalıdır.

İŞLENMİŞ ETLERE DİKKAT

Kırmızı etin pirzola, kıyma ya da kuşbaşı olarak tüketilmesi gerekiyor. Sosis, pastırma, sucuk ve salam gibi işlenmiş etler kansere neden oluyor. Bu sebeple kırmızı eti işlenmemiş halde tüketmek gerekiyor. Kırmızı eti daha az balık etini ise daha çok yemek daha sağlıklı bir çözüm gibi görünüyor.



BAKMADAN GEÇME!