Güncelleme Tarihi:
TOPLUM SAĞLIĞINA ZARARLI
Zorunlu aşıya Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne dayanarak vize veren Yargıtay çevreleriyle, Sağlık Bakanlığı Danışma Kurulu üyeleri toplum sağlığına vurgu yaparak AYM kararını eleştirdi. Yargıtay çevrelerinde, bu karar nedeniyle yasal düzenleme yapılmadıkça anne-baba rızası olmadan çocuğa zorunlu aşıların artık yapılamayacağı, bunun da diğer çocukları ve toplum sağlığı açısından zararlı olduğu değerlendirmesi yapıldı.
‘Aşıyla birlikte Suriye sorunu da var’
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi Nilay Etiler: “Türkiye’nin aşı programı var. Ayrıca Türkiye’nin bir Suriye sorunu var. İki milyon Suriyeli, kötü hayat koşullarında yaşıyor. Bulaşıcı hastalık riski var. Türkiye çocuk felcini bitirmişti. Ama bugün çocuk felci ve kolera alarmı var.”
‘Hukuki değil, bilimsel bir konu’
Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi Mehmet Ceyhan: “Aşı konusu, hukuki değil, bilimsel bir konu. Böyle bir karar bence yanlış. Çünkü bu kesinlikle bireysel bir karar değil. Toplum sağlığını yakından ilgilendiriyor. Bir başkasının hastalığına neden olabilecek bir kararı alamazsınız. Kişi tedavi hakkını reddedebilir, ancak aşı bu konudan farklı. Her ebeveyn çocuğunu korumakla mükellef. Türkiye’nin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde de ‘her çocuk tüm sosyal ve tıbbi imkânlardan yararlanır’ deniyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararı bu sözleşme ile de çelişiyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla şunu görüyoruz. Yasal bir boşluk var ve Türkiye’de sağlık hukuku yok. Bu nedenle mahkemeler konuyu iş hukukuna benzeterek karar alıyorlar.”
‘Ameliyat gibi rıza şart’
Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıçoğlu: “Kişinin beden bütünlüğü, kişilik hakkını oluşturan en önemli varlıklardandır. Küçüklere yapılan tıbbi müdahelenin de hukuka uygun olabilmesi için velisinin rızası zorunludur. Küçüklerin ameliyat edilmesi için rızasının alınması zorunluluğu ile aşı arasında bir fark yoktur.”