Antibakteriyel boya hastanelerde kullanılacak

Güncelleme Tarihi:

Antibakteriyel boya hastanelerde kullanılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2016 14:17

Balık ağlarında oluşan yosunları önlemek amacıyla geliştirilen antibakteriyel boyanın, yoğun bakım üniteleri başta olmak üzere hastanelerde de kullanılması için çalışma başlatıldı. Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akarsu: "Çalışmalarımız sırasında kapalı ortamda floresan ışığıyla boyanın aktif hale gelerek bakterileri yok ettiğini belirledik. Bu yönde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Şu anda birçok hastane ve yoğun bakım ünitelerinde denemelerimizi sürdürüyoruz."

Haberin Devamı

Akdeniz Üniversitesinde geliştirilen antibakteriyel boya ile balık ağlarında oluşan kirliliğin önlenmesinin yanı sıra hastanelerde de hijyenik ortam sağlanacak.

Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Akarsu tarafından balık ağlarında oluşan yosunların önlenmesi amacıyla geliştirilen antibakteriyel boya, hastanelerdeki mikroorganizma, mantar ve virüs oluşumunun önlenmesi amacıyla da kullanılacak.

BALIK AĞLARINDAKİ KİRLİLİĞİ ÖNLEMEK AMACIYLA BAŞLATILDI

Akarsu, balık ağları için geliştirdiği antibakteriyel boyanın yıllarca su altında kalan ağlarda oluşan yosun başta olmak üzere çevre kirliliğine sebep yol açacak diğer atıkların oluşmasını da engellediğini bildirdi.

Projenin çıkış noktasının, balık ağlarındaki yosun kirliliğini önlemek olduğunu vurgulayan Akarsu, "Balık ağları kapalı ortam balık yetiştiriciliğinde çok fazla kullanıldığı için bunlar zamanla yosunlaşıyor ve gözenekleri kapanıyor. Gözenekler kapanınca ve taze su giriş-çıkışı olmayınca sağlıklı balık yetişmiyor" dedi.

Haberin Devamı

BOYA ÇEVREYE ZARAR VERMİYOR

Geliştirdikleri boyayı Ege Bölgesi'ndeki bazı balık çiftliklerinde başarıyla uyguladıklarını ifade eden Akarsu, gelen talep üzerine Antalya Teknokenti'ndeki Ar-Ge firmalarınca üretimine başlanıldığını aktardı. Boyanın çevreye zarar verici etkisi olmadığını belirten Akarsu, güneş ışığıyla kendi kendini temizlediğini vurguladı. Boyanan yüzeylerdeki her türlü mikroorganizma, bakteri, mantar ve virüs türünün temizlendiğini bildiren Akarsu, şöyle konuştu:

"Bu boya ile çevre kirliliğinin de önüne geçilmiş olacak. Balık çiftliklerinin çevresinde oluşan kirlilik önlenmiş olacak. Boya, sürekli bakım gerektirmeyen bir ürün ortaya çıkarıyor. Bu boyanın diğer bir avantajı da ağlarda oluşan bakteri ve mikroorganizmaların yok olmasını sağlıyor. Bir balık ağa takılarak yaralandığı zaman enfeksiyon kaparak telef oluyor veya üretimi düşüyor. Bu ürünle bu sorun da ortadan kalkmış oluyor."

YOĞUN BAKIM ÜNİTELERİNDE DENENİYOR

Ağlar için geliştirilen boyanın başka alanlarda da kullanıma açık olduğuna değinen Akarsu, yaptıkları incelemelerde boyanın birçok bakteri çeşidini yok ettiğini tespit ettiklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Hijyenik yüzeyler için de bu boyanın kullanılmasının gündeme geldiğini belirten Akarsu, "Çalışmalarımız sırasında kapalı ortamda floresan ışığıyla da boyanın aktif hale gelerek bakterileri yok ettiğini tespit ettik. Bu yönde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Şu anda birçok hastane ve özellikle yoğun bakım ünitelerinde denemelerimizi sürdürüyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!