Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2008 11:48
Doğuştan böbrekleri küçük ve yetersiz olduğu için 11 yıldır periton diyalize bağlı yaşayan 14 yaşındaki kız, yıllardır bakımını üstlenen annesinin desteği ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde kadavradan yapılan böbrek nakliyle sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.
Raziye Zeytin (45) yıllardır kızını yaşatmak için evde, okulda, hastanede sürekli onunla birlikte olduğunu ve kızına sevgisiyle büyük destek sağladığını belirterek, nakille hayata dönen kızına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını kaydetti.
Daha bir haftalık bebekken ateş ve kusma şikayetleriyle hastaneye gittiklerini ve o günden bu yana hayatlarının büyük kısmını hastanelerde geçirdiklerini belirten anne Raziye Zeytin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızı Pınar'ın 14 yıl boyunca çeşitli hastanelerde tedavi gördüğünü anlattı. Böbrekleri doğuştan küçük ve yetersiz olduğu için 3 yaşına kadar kızını kaybetme korkusu yaşadığını kaydeden Zeytin, 11 yıl boyunca periton diyalize giren Pınar'ı yaşatmak için tüm ilgisini ve sevgisini ona yönelttiğini ifade etti.
“HAYATIMI KIZIMA ADADIM”
14 yıl boyunca kızı Pınar'ı yaşatmak için evde, okulda, hastanede sürekli onunla birlikte olan ve iyileşme sürecine büyük katkı sağlayan anne Zeytin, şunları anlattı:
“Evde ilk beş yıl elle hazırlanan ve enfeksiyon riski olan diyalizle Pınar'ı yaşatmayı başardık. Enfeksiyon riski çok fazlaydı ama elimizden gelen her şeyi yaptık. Bu arada okula da gidiyordu ve hep takdir belgesi aldı. Ama her gün birlikte ders çalışıyorduk. Onun sıkılmaması için elimden geleni yapıyordum. Günde 12 saat diyalize bağlı kalıyordu. Onun dışında tuvalette, okulda, hijyen sağlanması için hep yanındaydım. Son beş sene özel periton diyaliz makinesiyle daha rahat bir yaşamı oldu ama yine de eve ve makineye bağımlıydı. Son iki seneyse artık cihaz küçük geldiği için böbrek nakli gerekti. O zaman hemen böbreğimi kızıma vermek istedim. Kan uyduğu halde çapraz eşleşme olmadığı için veremedim, kahroldum. Tam ümitlerimizi yitirdiğimizde kadavradan böbrek nakli olacağı haberini aldım. Yapılan nakille kızımın sağlığına kavuştuğunu gözlerimle gördüm. Kızımın iyileşmesinden daha büyük bir mutluluk olamaz.”
Zeytin, yıllarca kendisine destek olan DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Salih Kavukçu ile organ naklini gerçekleştiren Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hüseyin Gülay, Prof. Dr. Seymen Bora, Dr. Koray Atilla'ya teşekkür etti.
İlköğretim okulu 7. sınıf öğrencisi olan Pınar Zeytin ise yıllardır arkadaşları gibi sağlıklı olmak istediğini, annesinin sevgisi ve yapılan nakille bu isteğinin gerçekleştiğini söyledi.
(RMZ-MV-BŞK-MLK)
11:05 29/01/08"