Vahide YANIK/ANTALYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2007 00:00
ABD'nin 1999 güzeli Nicole Johnson Baker, 19 yaşında tanıştığı diyabet hastalığı ile yaşamayı öğrendi. Doktorların yasaklamasına rağmen tıp gibi ağır bir bölümü seçen Baker, yine doktorların yasağına rağmen doğurduğu 16 aylık kızı ile diyabetli yaşamın keyfini çıkarıyor.
Amerika’da 19 yaşında bilincini kaybederek hastaneye kaldırıldığında diyabetli olduğunu öğrenen Nicole Johnson Baker, insülin ile tanıştıktan 6 yıl sonra ‘Miss Amerika’ seçildi. Baker şimdi, diyabetli ve risk altındaki çocuklar için çalışıyor.
Antalya Kremlin Palace Otel'de düzenlenen 43'üncü Ulusal Diyabet Kongeresi'ne katılan Baker, ‘Miss Amerika'nın diyabet yolculuğu’ oturumunda hastalıkla ilgili deneyimlerini paylaştı. 19 yaşında bilincini kaybederek hastaneye kaldırıldığında tip 1 diyabetli olduğunu öğrendiğini belirten Baker, ondan sonra insülinle yaşama başladığını anlattı. Hastalığını öğrendikten 6 yıl sonra ‘Miss Amerika’ seçildiğini kaydeden Baker, Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun gönüllü elçisi olarak diyabet ve risk altında olan çocuklar için çalıştığını söyledi.
NORMAL DOĞUM YAPTI
Hastalık süreciyle ilgili bilgi veren Nicole Baker, “Hastalığımın teşhisi konulduğunda üniversiteden mezun olamayacağım ve kariyer yapamayacağım söylenmişti. En kötüsü anne olma düşümün gerçeğe dönüşemeyebileceği ihtimaliydi. Bu süreçte önüme asla yapamayacaklarımın listesi konuldu. Ben disiplinli bir şekilde tedaviyi uygulayarak, bütün düşlerimi gerçekleştirdim. Üniversitede tıp gibi bir alanı okudum. Bebeğimi dünyaya getirdim, hem de normal doğumla” diye konuştu.
“KADINLAR CESUR OLSUN”
Baker, anne olmak isteyen diyabetli kadınlara da tavsiyelerde bulundu. Anne olmak isteyen diyabetli kadınların gebeliklerini planlamaları gerektiğini vurgulayan Baker, hamilelik sürecinde kan şekerinin normale yakın olmasının önemine dikkat çekti. Kan şekerinin azalmasının çocuğun omurilik ve beyninde hasara neden olabileceğini belirten Nicole Baker, “Hem diyabetle, hem de karnınızda büyüyen bir bebekle başa çıkmak zordu. Gebelik sırasında normalden daha fazla kan şekeri ölçümü yaptırmak gerekiyor. Günde 15 kez kan şekerimi ölçüyordum. Diyabetli kadınların çoğu sezeryan ile doğumu tercih eder ama ben normal doğum yaptım. Kadınlar biraz cesur olsunlar, çok sağlıklı bir doğumdu” diye konuştu.