Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2007 12:00
Alzheimer Vakfı ve Alzheimer Derneği tarafından, unutkanlık nedeniyle nerede olduğunu hatırlamayan, bazen de kaybolan hastalara yönelik “kişisel güvenlik ve takip sistemi” geliştirildi.
“21 Eylül Dünya Alzheimer Günü” dolayısıyla Ceylan Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre, halk dilinde bunama olarak bilinen demansın en önemli sebebinin alzheimer olduğunu, 10 demans hastasından 6-7'sinde bu hastalığın bulunduğunu söyledi.
Hafif unutkanlıkla başlayan hastalığın günlük yaşam işlevlerini yerine getirmede güçlük, konuşma problemi, zaman ve mekanı karıştırma, değerlendirme ve karar vermede güçlük, ruh halindeki değişiklik gibi belirtilerle ilerlediğini anlatan Emre, alzheimerin hem kişi, hem aile, hem de toplumu etkileyen ciddi bir hastalık olduğunu vurguladı.
Emre, bu nedenle bu yılki Dünya Alzheimer Günü sloganının “Alzhemir hasta ve yakınları susmayın, konuşun” şeklinde belirlendiğini ifade etti.
Prof. Dr. Emre, “Türkiye'de 250-300 bin alzheimer hastası olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların ancak 30-35 bini tedavi ediliyor. Dünyada hasta sayısı 24 milyon. Maliyeti yüksek bir hastalık. ABD'de yıllık ortalama maliyet 100 milyar doları buluyor” diye konuştu.
Hasta yakınlarının en büyük sorunlarından birinin hastaların nerede olduğunu hatırlayamaması ve bazen bu nedenle kaybolmaları olduğuna işaret eden Emre, şunları kaydetti:
“Hastalarımız arasında bir gün ile bir hafta arasında değişen sürelerde kaybolan ve başka şehirlerde bulunanlar var. Bu konuda vakıf ve derneğimize çok sayıda başvuru geliyor. Bu nedenle vakıf ve dernek olarak bir süredir çalışmalar yürütüyorduk. Bu çalışma sonucu TSM Bilişim A.Ş'nin desteğiyle hastaların takibini yapacak sistem geliştirildi. Bu sistem sayesinde hasta yakınları, hastaya takılacak cep telefonu büyüklüğündeki bir cihazla nerede olduğunu takip edebilecek. Bu cihazdan 30 tanesini maddi durumu iyi olmayan hastalarımıza ücretsiz dağıtacağız. Bunun dışında satın almak isteyenler vakıf ve derneğe başvurabilir.”
Prof. Dr. Murat Emre, hasta kaybolduğunda ilk bakılması gereken yerin, alzheimer hastasının ilk oturduğu ev ile sürekli gittiği yerler olması gerektiğini de sözlerine ekledi.
BAKIMIN ZORLUĞU
Alzheimer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Engin Eker de hastalık oranının her 5 yılda 2'ye katlandığına işaret ederek, bakımının çok zor olduğunu söyledi.
Yapılan bir araştırmada, alzheimer hastasının bakımını üstlenenlerin yüzde 60'ında tükenmişlik tespit edildiğini belirten Eker, vakıf olarak bir hayırsever tarafından Çatalca'da bağışlanan arsaya bakımevi yapmak istediklerini bildirdi.
TSM Bilişim A.Ş. Genel Müdürü Taner Keser de uydu ve internetten yararlanılan sistem sayesinde hasta yakınlarının, internet üzerinden ya da kendi merkezlerinde 7 gün 24 saat açık olan izleme merkezine arayarak, hastalarının bulunduğu yer ve izlediği güzergah konusunda bilgi sahibi olacağını anlattı.
Keser, “Cihazın fiyatı 495 dolar. Şarj edildikten itibaren 24 saat süreyle çalışabilecek. Sistem sayesinde hastaların harita üzerinden maksimum 2 metrelik bir yanılsamayla nerede olduğu öğrenilebilinecek. Ayrıca hasta 1-2 gündür evine dönmüyorsa geçmişe dönük raporlama da yapılabilecek” dedi.