İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2008 11:46
CELAL Bayar Üniversitesi Manisa Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülten Karadeniz, kanserli hastaların ve korunmak isteyenlerin günümüzde amlternatif tıbba yılda yaklaşık 13 milyon dolarlık harcama yaptığını açıkladı.
Modern ve bilimsel tedaviler dışındaki tedavilerin birçoğunun genel olarak tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamaları olarak ifade edildiğini belirten Doç. Dr. Karadeniz, “Alternatif tedaviler konsvensiyonel tedaviler yerine kanseri tedavi etmede tek başlarına kullanılan özel tedavileri göstermektedir. Tamamlayıcı tedaviler ise temel kanser tıbbına ilave olarak veya tedavileri tamamlamak ve böylece yaşam kalitesini arttırmak amacıyla kullanılmaktadır” diye konuştu.
Alternatif ve tamamlayıcı yöntemlerin tıp eğitiminde yeri olmadığını belirten Doç. Dr. Karadeniz, “Alternatif tedavilere başvuran kanserli bireylerin özelliklerine baktığımızda bunlar genellikle genç hastalar olup, genel durumu kötü, orta- yüksek sosyo- ekonomik düzeye sahip kişilerdir. Bu tedaviler ile fiziksel olarak kendilerini daha iyi hissedeceklerine, ağrı ve huzursuzluk hissinde azalma olacağına ilişkin inançları yüksektir” dedi.
Ülkemizde tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarında en sık bitkisel karışımlar (yüzde 90.6) ve bitki çaylarının kullanıldığını açıklayan Doç. Dr. Karadeniz, “Bitkisel ajanlar alternatif ve tamamlayıcı tıpta en çok kullanılan ürünlerdir. Ancak bazı bitkiler toksiktir. Bu nedenle kanser hastalarının bakımından sorumlu tüm sağlık bakım profesyonelleri bu bitkiler ve etkileri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu uygulamaların konvensiyonel kanser tedavisi yöntemlerinin yerine geçemeyeceği unutulmamalıdır” diye konuştu.