Güncelleme Tarihi:
Birçok yiyecek ve içecek yapısında yüksek miktarda asit barındırır. Tükettiğimiz bu gıdalar ile birlikte vücudumuzda asit birikir ve sağlığımız açısından tehdit oluşturur. Alkali diyeti vücudumuzun pH dengesini düzene sokarak vücudumuzda biriken asitten bizi kurtarır.
Alkali diyette tüketilmesi gereken gıdaların çoğunluğu sebze ve meyvelerden oluşmalıdır. Fakat sebzeler pişirilerek değil çiğ halde tüketilmelidir. Çiğ halde tüketilen sebzelerin su ve besin değeri daha yüksektir.
Alkali diyeti yaparken asit oranı yüksek gıdalar fazla tüketilmemelidir. Süt ürünleri, yumurta, ketçap, hardal, şekerli gazlı içecekler, mayonez, kahve, siyah çay, şeker ve un bu gıdalar arasında yer alır. İçerisinde asit barından bir diğer gıda grubu da meyvelerdir. Alkali diyeti yaparken meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Greyfurt, limon, nar, vişne gibi meyveler alkali değeri yüksek olduğu için rahatlıkla tüketilebilir.
Alkali Özelliği Taşıyan Diğer Besinler
ÖRNEK BİR ALKALİ DİYETİ
Kahvaltı öncesi bir bardak ılık alkali suyu tüketerek güne başlayabilirsiniz. Alkali diyet için gerekli alkali suyunu evinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Cam şişede 2 litre suya 1 yemek kaşığı karbonat ilave edin. Hazırladığınız alkali suyunu yemeklerinizi ve çayınızı hazırlarken de kullanabilirsiniz. Eğer evde hazırlamayı tercih etmiyorsanız alkali suyu eczaneler ve aktarlarda bulabilirsiniz.
Kahvaltı
Öğle
Akşam
Alkali diyeti uzmanlar tarafından sadece yetişkinlere önerilir, çocukların uzak durması gerekir. Aynı zamanda damar sertliği, şeker hastalığı ve kalp hastalığı bulunan kişilerin bir uzman yardımı ile alkali diyet yapması önemlidir. Alkali diyeti 3-4 haftadan daha fazla yapılmamalıdır. Bu süreç vücutta bulunan zararlı asitlerin vücudumuzdan atılması için yeterlidir.