Güncelleme Tarihi:
Onyomi olarakta bilinen alışveriş bağımlılığı problemi olan kişiker ihtiyaçları olmadığı halde dürtüsel olarak sürekli birşey satın alırlar ve bu alışkanlıklarını kontrol edemezler.
MUTLULUĞUN YERİNİ KIZGINLIK ALIR
Bu tip problemi olan kişilerde alışveriş yapma ve para harcama arzusu zihinsel olarak kendini meşgul etmek için ortaya çıkar. Bu kişiler kızgın, kaygılı ya da üzgün hissettiğinde alıveriş yapma ihtiyacı duyar. Alışveriş sırasında keyif alsalarda sonrasında mutluluk duygusunun yerini pişmanlık, suçluluk, kızgınlık alır.
HASTALIK KISIR DÖNGÜ HALİNİ ALIR
Alışveriş bağımlılığının genellikle depresyon, kaygı bozuklukları ya da bastırılmış öfke, saldırganlık duygularıyla paralel olarak ortaya çıktığı gözlemlenir. Paralarını düşünmeden harcayan bu kişiler genellikle ekonomik sıkıntıya düşerler. Hayatlarında problem yaratmasıyla sonuçlanan hastalık kısır döngü halini alır. Bu hastalığa sahip kişiler çevresindekilerle çatışmaları önlemek ve eleştirilmemek için aldıklarını saklarlar ya da fiyatlarını eksik söylerler.
MADDİ DURUM ENGELLEMEZ
Maddi durum alışveriş bağımlılığının önüne geçmez. Maddi durumları kötü olanlar indirimleri takip eder, ucuz eşyalar alabileceği yerlere gider. Bu hastalığa sahip kadınlar en çok kıyafet, ayakkabı, makyaj malzemesi, ev eşyası satın alırken erkekler kıyafetin yanında saat, bilgisayar, telefon gibi teknolojik aletlerin son modellerini alırlar.
NASIL TEDAVİ EDİLEBİLİR?
Her bağımlılıkta olduğu gibi alışveriş bağımlılığın tedavisi için ilk olarak hastalığın farkında olmak, karar vermek ve eyleme geçmek gerekir. Bu dönemde psikolojik tedavi ve aile desteği çok önemli. Tedavinin yanında alınabilecek önlemler ise şunlar: - Kredi kartını bırakın ve harcamalarınızı nakit olarak yapmaya çalışın. - Alışveriş merkezlerinden uzak durun. Eğer gitmeniz gerekiyorsa sizi denetlemesi için birini götürün. - Zihninizi meşgul edicek aktiviteler edinin. - Gereksiz ve gerekli şeyleri ayırt etmek için kendinize alışveriş listesi yapın. - Kendinizi kızgın, üzgün ya da kaygılı hissetiğiniz zamanlarda rahatlamak için egzersiz yapın.