Güncelleme Tarihi:
Yiyecek alerjileri için kanıtlanmış olan herhangi bir tedavi yöntemi bulunmasa da, bazı besinler vücudumuz için oldukça sağlıklı olduğu kadar mevsimsel alerjilere karşı da koruyucu olabiliyor.
Alerjiye İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Alerjen adı verilen maddeler, bağışıklık sistemimizle temas ettiği zaman vücudumuz buna karşı aşırı miktarda koruyucu madde (antikor) üretiyor ve bu duruma ise, alerji adı veriliyor. Alerjik astım, astım, alerjik göz nezlesi, gıda alerjisi gibi tanıların toplumumuzun %30’unu etkilediği düşünülse de alerji konusu herkes için çok ciddi bir sorun gibi gözüküyor. Belli vitamin ve mineraller bakımından zengin olan besin gruplarını tüketerek alerjen etkilerini baskılamak ve önüne geçmek mümkündür.
Bahar gelince sık sık hapşırma, kaşıntı, gözlerde sulanma ve kızarma şeklinde durumlar yaşıyorsanız sizde de bahar alerjisi de meydana gelir. Bu dönem, polenlerin ortaya çıkması ile birlikte alerji yaşayan kişiler daha fazla reaksiyon gösterir. Aynı zamanda çevresel ve genetik faktörler nedeni ile bazı insanlar, zararlı olmayan maddelere karşı çok daha fazla duyarlıdır ve aşırı reaksiyon gösterebilir. Polen alerjisi ile bahar alerjisi karıştırılmamalıdır. Aynı zamanda alerjik reaksiyonlar, hastalarda farklı tepkimelere de neden olabilir. Eğer alerjiniz varsa bu meyve ve sebzeleri tüketmeden önce mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Fakat bahar alerjisine iyi gelen besinler arasında ise, yeşil elma, patates, karabuğday ve kuşburnu gibi besinler yer alıyor.
Alerjiye İyi Gelen Yiyecekler ve Gıdalar
Bahar alerjisinde bazı besinler alerjik reaksiyonların hafifletilmesine yardımcı olur. Bunlardan bazıları ise şunlardır;
Kimyasal bir pigment olan ve diyetlerde çok faydası olan kuersetin maddesi elma kabuğunda bol miktarda yer alır. Aynı zamanda, azotlu bir bileşik olarak bilinen histamin salınmasını engellediğinden dolayı deride şişme, kaşıntı, kızarıklık gibi alerjik reaksiyonların da önüne geçer. Aynı zamanda oldukça etkili bir koruma sağlar. Ara öğünlerinizde ve salatada günde en az bir elma tüketerek olası alerjik reaksiyonları da kolaylıkla baskılayabilirsiniz.
Patates: İnsanların bildiği en eski sebzelerden birisi tatlı patatestir. Patates, yüksek oranda besleyici bir özelliğe sahiptir. Alerjik bir yapıya sahipseniz diyetinize eklemeniz gereken gıdaların başında ise, tatlı patates gelir. Bebekler için en güvenli yiyecek de yine tatlı patatestir. Aynı zamanda patates, alerjiye en az neden olan yiyecektir. Yüksek miktarda antioksidan kaynağıdır ve C vitamini de içerir.
Karabuğday: Karabuğday, aslında tohum yapısına sahiptir. Karabuğdaya gösterilen duyarlılık ya da diğer adı ile de intolerans gelişmesi çok nadir bir şekilde görülür. Bu özelliği, taneli tahıllara ve buğdaya karşı mükemmel bir alternatif haline dönüştürür. Dövülmüş olan karabuğdayı, yulaf peltesi ile birleştirerek sağlıklı bir kahvaltı yapabilirsiniz. Karabuğday ununu da pek çok tarifte kullanabilirsiniz. Yüksek miktarda protein içeren karabuğdayın 100 gramının içinde 92 kalori yer alır. Aynı zamanda yağ ölçümüne özen gösteren kişiler için sağlıklı ve tok tutan bir besindir.
Kuşburnu: Gül bitkisinin meyvesi olan kuşburnu, şifalı olmasının yanı sıra antialerjiktir. Histamin meydana getiren enzimleri baskılayan içeriği ve C vitamini deposu olması ise, onu alerji karşıtı bir özelliğe sahip yapmıştır.