Güncelleme Tarihi:
AİFD Genel Sekreteri Engin Güner, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından geçen ay yayınlanan “2005 Yılı Eczacılık Ürünleri Karşılaştırmalı Fiyat Düzeyi Endeksleri” raporuna göre, Türkiye’nin Avrupa’da ilaçların en ucuz satıldığı 3 ülkeden biri olduğuna dikkat çekti. Güner, “Referans fiyat sistemi ile birlikte uygulanan kurum ıskontoları ve sektör olarak yaptığımız fiyat indirimleri dikkate alındığında Türkiye’de yeni ve orijinal ilaçların pahalı olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu durumun, hastalarımızın yeni ve orijinal ilaç ve tedavilere Amerikalı veya Avrupalı hastalar gibi kısa sürede ulaşabilmesini kolaylaştırması gerekiyor” dedi.
“RUHSATLANDIRMA SÜRESİ KISALTILMALI”
Geçtiğimiz yıllarda yapılan reformlar sayesinde SSK’lıların serbest eczanelerden ilaç alabilmesi önemli bir adım olduğunu vurgulayan Güner, artık, hastaların eczane kuyruklarında beklemekten kurtulduklarını ifade etti. Güner, Türkiye’nin şimdi kritik bir dönemden geçtiğine dikkat çekerek, atılan adımların daha ileri götürülmesinin hastalara uluslararası standartlarda ilaca erişim olanağı sağlayacağını kaydetti. Güner, “Ama bu kazanımları koruyamazsak geriye gitme riski ortaya çıkabilir. Şimdi olmasa bile seçimlerden sonra ele alınması gereken önemli kararlardan biri ülkemizde yeni ilaçların ruhsat alma ve geri ödeme listesine alınma süresini, hâlihazırdaki 2-3 yıldan, Avrupa’nın birçok ülkesinde olduğu gibi 12 ayın altına indirmek olmalıdır. Bunu başarırsak, hastalarımız en yeni ilaç ve tedavilere diğer ileri ülke vatandaşları gibi aynı zamanda erişebileceklerdir” diye konuştu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan 2005 Yılı Eczacılık Ürünleri Karşılaştırmalı Fiyat Düzeyi Endeksleri çalışması Avrupa Birliği üyeleri, üyeliğe aday ülkeler ve diğer bazı Avrupa ülkelerindeki ilaç fiyatlarını karşılaştırıyor. AB içindeki ilaç fiyatları ortalaması 100 olarak kabul edildiğinde Makedonya 58 ile en ucuz ülke oluyor. Bunu 68 ile Polonya, 69 ile Türkiye izliyor. İlaçların en pahalı satıldığı ülkeler ise 167 ile İsviçre, 160 ile İzlanda ve 128 ile Almanya.