Nesrin COŞKUN/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2007 15:35
ORGAN Bağışı ve Organ Nakli Haftası nedeniyle düzenlenen törene kaybettikleri çocuklarının, en yakınlarının organlarını bağışlayarak hastalara ‘yaşam armağanı’ veren anneler, babalar, eşler de katıldı.
Bağış organlarla hayat bulanlar ile bağışçıların buluşması, duygulu anlar yaşattı. Hem hastalar, hem donör aileleri çağrıda bulundu, “Organlar toprak değil, hayat olsun. Organlarınızı bağışlayın” mesajı verildi.
Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Özkan, organ bağışının ve naklinin önemine dikkat çekti. Tıp dünyasının organ yetmezliği çeken hastalar için organ nakline alternatif olabilecek daha iyi bir tedavi modeli ortaya koyamadığını belirten Dr. Özkan, “Bu durum dünyada organ açlığı olarak ifade edilen sıkıntıyı doğurmakta, kadavra nakillerinin artırılmasına yönelik yoğun çaba gösterilmesi kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu yönüyle organ bağışı bir yaşam armağanıdır. Günümüzde canlıdan yapılan nakiller giderek artmakta olup, yoğun etik tartışmalar gündemde yer almaya devam etmektedir. Organ nakli bu yönüyle yalnız bilimsel değil, aynı zamanda sosyopolitik, etik ve hukuki bir olgudur” dedi.
İzmir'in organ nakli konusunda Ege Bölgesi Koordinasyon Merkezi konumunda olduğunu hatırlatan Dr. Özkan, kadavradan organ teminin önemini de vurguladı. Milyon nüfus başına kadavra donör bulma oranının Türkiye ortalamasının 3, Ege Bölgesi'nin 7, İzmir'in ise 18 olduğunu belirten Dr. Özkan, dünya ortalamasının 25 olduğunu, İzmir'in bu rakamlara ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.
2006 yılı itibariyle İzmir'de 112'si canlı vericiden 219 böbrek, 101'i canlıdan 152 karaciğer naklinin gerçekleştiğini kaydeden Dr. özkan, “Ege Bölgesi'nde 2007'nin ilk 10 ayında 88 beyin ölümü tespit edildi. Bunların 53'ünün organları yakınları tarafından bağışlandığı, bu donörlerden nakledilen organların 212 hastaya sağlıklı yaşam umudu oldu” dedi. Dr. Özkan, “2001'de İzmir'deki donör sayısı 27'idi. Yıllık bazda artış yüzde 100'ü geçti. Her ne kadar kadavra sayımız her yıl artsa da bu artış isteğimiz oranda değil. Bu oranı artırmak için çalışıyoruz. Bu sayıyı artıracak önlemlerden biri yoğun bakım yatak sayısı ile ventilatör sayısının artırılmasıdır. 2002'de 197 yoğun bakım yatağına sahiptik, bu sayı 354'e yükseldi. Ventilatör sayımız da 42'den 142'ye çıktı. 2008'in ikinci yarısında Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi de böbrek nakillerine başlayacak” diye konuştu.
Törende Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adil Esen, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Baylas ve Vali Vekili Celalettin Eren hem organ bağışının önemine değindi, hem de bağış yapılması çağrısında bulundu. Törende organ nakli çalışmalarına verdikleri desteklerden dolayı Ege Ordu Komutanlığı, İzmir Emniyet Müdürlüğü, Ege ve Dokuz Eylül Rektörleri ile organ nakli ve bağışı konusunda emeği geçen herkes adına ve organların hastanalere ulaşmasını sağladığı için 112 acil hizmetler başşoförü Orhan Şahin'e teşekkür plaketi verildi.
AĞLATTILARTörende en duygulu anlar ise organ nakilleriyle hayat bulan hasta çocukların tüm hastalar adına, büyük acılarına karşın kutsal bağışta bulunanlara teşekkür çiçekleri verdiklerinde yaşandı. Törende organları bağışlanan Burcu ile Burak kardeşlerin adına babası Erkan Yamaç'a, Serkan Karakuş adına babası Yılmaz Karakuş'a, Kenan Özhan adına eşi Nilgün Özhan'a, Mustafa Çizmeci adına annesi Nezahat Çizmeci'ye minnet plaketi verildi.
Plaket alanlar evlat, eş acısı yaşarken, neden organ bağışında bulunduklarını anlattı, izleyenler gözyaşlarını tutamadı. Törende ayrıca iki kez kalp nakli olup hayata tutunan Hasan Yıldırım ölümle yaşam arasında geçen zorlu süreci anlattı. Tören, kadavradan organ bulunamadığı için 18 aylık kızı Nefise'ye karaciğerinden parça vermeye hazırlanan anne Havva Bağcı, nakil olan, olacak hastalar ve yakınlarının, herkesin vatandaşlara organ bağışı yapmaları çağrısıyla sona erdi.