Güncelleme Tarihi:
Belli ağız kokularının, belli hastalıkların habercisi olabileceği uzun yıllardır biliniyor. Ancak Medical Daily'nin aktardığına göre, son yıllarda uzmanlar, sadece nefeslerimiz üzerinde testler gerçekleştirerek de bazı hastalıkları teşhis etmeye başladı.
Kütle spektrometrelerini kullanan bilim insanları, nefesimizdeki kimyasalların miktarına bakarak, vücudumuzda olan biteni anlayabiliyor, mide kanserini bile tespit edebiliyor.
Cleveland Kliniği Lerner Araştırma Enstitüsü Pulmoner Vasküler Program Direktörü Raed A. Dweik, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, "Kan testiyle ölçtüğümüz neredeyse her şeyi nefes testiyle de ölçebiliriz. Yeter ki içeriğindeki maddelerden biri değişkenlik göstersin" dedi.
California Nefes Klinikleri kurucusu Harold Katz ise Daily Mail'e yaptığı açıklamada, ağız kokusunun çoğunlukla ağzın arka tarafında, dil, gırtlak, bademcik gibi bölgelerdeki bakterilerden kaynaklandığını vurguladı.İşte ağız kokusunun işaret edebileceği önemli sorunlardan birkaçı...
HASTALIKLAR
Diyabet, böbrek yetmezliği, akciğer kanseri gibi hastalıklar, ağız kokusundan anlaşılabiliyor. Örneğin tedavi edilmemiş diyabet vakalarında, nefes meyvemsi bir koku taşıyor. Çünkü diyabet hastaları tükettikleri şekeri enerjiye dönüştüremediklerinden yağ hücrelerini yakmaya başlıyor. Bu da vücutta 'keton' adı verilen zararlı maddelerin birikimine yol açıyor. Ketonasidoz denen bu olay dikkat edilmediği takdirde, diyabet komasına ve hatta ölüme yol açıyor.Böbrek yetmezliği olan kişilerin nefesleri ise balık ya da amonyak gibi kokuyor.
DİŞ ÇÜRÜMESİ
Diş çürüğü ağız kokusunun en önemli sebeplerinden biri. Streptococcus mutans adlı bakterilerin ürettiği asitler, diş minesine zarar veriyor. Bu yavaş süreç ve dişin yüzeyinin altında yaşananlar da kokuya neden oluyor. Dişlerin üzerinde biriken plak ve tartar temizlenmediğinde periodontit denilen durum ortaya çıkıyor yani bakteriler dişlere ve dişetlerine tutunup enfeksiyona neden oluyor. Eğer zamanında müdahale edilmezse dişetleri çekilmeye başlıyor. Bu da hem ağız kokusuna hem de daha uzun vadede dişin düşmesine neden oluyor.
UYKU BOZUKLUKLARI
Uyku sırasında tükürük üretimi önemli oranda azalır. Bu nedenle kokuya neden olan bakteriler oluşma ve yayılma fırsatı buluyor. Uyku bozukluğu, özellikle de uyku apnesi yaşayanlarda bu durum daha da güçleniyor. Zira uyku apnesi ağızdan nefes almayı tetikliyor. Bu da tükürük üretimini etkiliyor ve ağız kokusu yaratıyor. Uyku apneniz varsa nefesiniz ekşi ekşi kokacaktır.