Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2007 12:50
Ağız-Diş Sağlığı haftası yarın başlıyor. Haftanın ilk günü, Türk Diş Hekimliği Günü de kutlanacak.
Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Celal Korkut Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ağız ve diş sağlığı sorunlarına bakıldığında, tablonun son derece olumsuz olduğunu belirterek, “Yaşamı boyunca hiç diş hekimine gitmeyen nüfus oranı yüzde 12,5” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, diş ve ağız hastalıklarının, en yüksek tedavi maliyetine sahip dördüncü hastalık olduğunu belirten Yıldırım, bu hastalıkların, tamamen önlenebileceğini söyledi.
Yıldırım, Türkiye'de 3'ü özel toplam 20 diş hekimliği fakültesi bulunduğunu ifade ederek, bu fakültelerdeki öğrenci sayısının Avrupa
ortalamasına göre yüksek olduğunu kaydetti. Diş hekimliği dağılımında dengesizlik bulunduğunu öne süren Yıldırım, İstanbul-Şişli'de 438 kişiye 1 diş hekimi düşerken, bu sayının Sultanbeyli'de 10 bin 456 kişiye 1 olduğunu vurguladı.
SON BİR YILDA HİÇ DİŞ HEKİMİNE GİTMEYENLER
Yıldırım, Türkiye'de halkın yüzde 47,11'inin son bir yılda diş hekimine gitmediğini belirterek, yaşamı boyunca hiç diş hekimine gitmeyenlerin oranının yüzde 12,5 olduğunu bildirdi.
Hükümetin, özel sağlık hizmetlerini sosyal sigorta kapsamına almasına rağmen diş hekimliği hizmetinde bu düzenlemeye ısrarla gitmediğini savunan Yıldırım, “Dileriz ki, bu uygulama 2008 yılında başlar” dedi.
Bu arada, Türkiye'de bilimsel diş hekimliğinin temelleri 22 Kasım 1908'de atıldı ve bu gün, 1996 yılında Diş Hekimleri Günü olarak kabul edildi.
Her yıl, bu tarihten itibaren Türkiye genelinde yapılan çeşitli etkinliklerle Ağız ve Diş Sağlığı haftası da kutlanıyor. Etkinliklerde, özellikle çocukluk çağındakilere, ağız ve diş sağlığı korunmasına yönelik eğitimler veriliyor.