Nesrin COŞKUN/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2008 11:36
ŞİŞMANLIK ve diyabetin ağırlıklı olarak ele alındığı 6'ncı Sağlık Halk Kongresi'nde Doç. Dr. Füsun Şenuzun, obezlere günlük tutmalarını, adımlarını saymalarını önerdi. Sağlıklı kişilerin günde 10 bin adım atması gerektiğini belirtip, şişmanlara atılan her adımı sayan ‘adımsayar’ (Pedometer) adlı cihaz kullanmalarını salık veren Doç. Dr. Şenuzun, “Bu cihaz inanılmaz güdüleyici” dedi.
Prof. Dr. Taylan Kabalak ise ilaçların zayıflama programının önemli bir parçası olduğunu belirtti, “tukaka” gösterilen mideye kelepçe takılması uygulamasının da güvenli bir yöntem olduğunu kaydetti.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı, Ege Obez Hasta Derneği, Ege Diyabetle Yaşamı Kolaylaştırma Derneği, Ege Osteoporozlu Hasta Derneği'nce ortaklaşa düzenlenen 6'ncı Halk Sağlığı Kongresi'nde düzenlenen “Obezitenin sorunlarında çözüm önerilerimiz” konulu panelde uzmanlar kuşkulu yöntemlere de açıklık getirdi.
Atatürk Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Füsun Şenuzun, ‘Obezite ve Özyeterlilik’ başlıklı bir sunum yaptı. özyeterliliği, ‘Bireyin belli bir performansı göstermek için gerekli etkinliği organize edip, başarılı olarak yapma kapasitesine duyduğu inanç’ olarak tanımlayan Doç. Dr. Şenuzun, obezlikten kurtulmak isteyenlere ‘motive edici’ önerilerde bulundu. Doç. Dr. Şenuzun, başka kişilerin başarılarını gözlemlemenin, kişinin başarılı olabileceği beklentisine girmesini sağlayabileceğini, bu nedenle obezlerin kilolarından kurtulma başarısı göstermiş eski obezlerle iletişiminin önemli olduğunu söyledi. Obezlere, obezitede mücadelede başarılı olmuş kişilerden çevre edinmelerini, yine çevrelerinde egzersiz yapanların bulunmasını öneren Şenuzun, “Bu mücadelede kendinize yandaş bulun. Obezite mücadelesinde günlük tutulması, adımsayar cihazı kullanılması motive edicidir. Günde 10 bin adım atmak sağlık için önemli. Atılan adımlar sayılarak yakılan
kalori de hesaplanıyor. Böyle bir cihazı kullanmak da inanılmaz güdüleyici” dedi, kendi kullandığı adımsayar cihazını göstendi. Şenuzun, panele gelmeden fiyatını araştırdığını ve adımsayar cihazlarının fiyatının 13-50 YTL arasında değiştiğini kaydetti.
Öte yandan panele başkanlık da eden Endokronoloji Uzmanı Prof. Dr. Taylan Kabalak, ‘Obezitenin ilaçlarla tedavisi gerekli midir? Kime hangi ilaç’ başlıklı bir konferans verdi. Prof. Dr. Kabalak, obezite tedavisinde ilaçların önemine dikkat çekti. Zayıflama programında kullanılan iki ilacın etkileri konusunda örnekler veren Prof. Dr. Kabalak, “Zayıflama ilaçları beyinde beslenme- doyma merkezine etkiyle tokluk hissini uyararak şekerli gıdalar başta olmak üzere iştahı azaltır. Özellikle açlık hissinin azalması, öğünü küçültebilme başarısı, atıştırmanın ve kaçakların azaltılması gibi şişmanlarda en önemli sorunları alt etmedeki başarıda önemli ve yararlı olmaktadır” dedi. Kabalak, ilaçların güvenli olduğunu belirtirken, mide küçültme operasyonu, mideye kelepçe takma uygulamalarına da değindi. Zayıflamada az yiyerek midenin küçülmesi ve daha az yeme isteğinin sağlanmasının önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kabalak, özellikle kelepçe uygulamasının tehlikeli olarak gösterildiğini kaydetti. Obezitenin daha tehlikeli olduğunu belirten Prof. Dr. Kabalak, “Kime nasıl yapılacağı bilinirse mideye kelepçe takma işlemi hiç tehlikesiz bir yaklaşımdır, etkin bir yöntemdir” diye konuştu.