ABD'li doktorlar korktu Türkiye'de çare bulundu

Güncelleme Tarihi:

ABDli doktorlar korktu Türkiyede çare bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2013 16:55

ABD vatandaşı 55 yaşındaki mühendis Paata Gotzadze Alive, ülkesinde kadavradan karaciğer çıkmayınca, canlıdan nakil için Türkiye’ye geldi. Emekli balerin kuzeni Nino Urushadze’den alınan karaciğer, İzmir’de Alive’ye başarıyla nakledildi.

Haberin Devamı

12 yıldır ABD’de yaşayan ve vatandaşı olan, iki çocuk babası Alive’de hepatit C’ye bağlı karaciğer yetmezliği gelişince 5 yıl önce karaciğer bekleme listesine girdi. İlerleyen hastalığı nedeniyle karaciğer komasına giren ancak ABD’de bir türlü karaciğer sırası gelmeyen Alive’in Gürcistan’daki arkabaları Türkiye’de yapılan canlı nakillerden sözetti. Yine Gürcistan’da yaşayan kuzeni emekli balerin 42 yaşındaki Nino Urushadze gönüllü vericisi oldu.

KUZENLER EL ELE NAKİL İÇİN GELDİ

ABDli doktorlar korktu Türkiyede çare bulundu
İki kuzen nakil için İzmir’de buluştu, elele hastaneye geldi. Kent Hastanesi’nde Doç. Dr. Murat Kılıç’ın başkanlığındaki ekip Urushadze’den aldığı karaciğer parçasını Alive’ye nakletti. Alive hızla düzelmeye başladı. Hastane yakınlarında tuttuğu evde 3 ay boyunca kalacak olan Alive, “Kuzenim aslında iki yıl önce de bana karaciğerini vermeye gönüllü olmuş ben kabul etmemiştim. Sonra durumum kötüleşince bağış teklifini kabul ettim. New York Üniversite Hastanesi’ndeki doktorlarımla konuştum. Beklemeye devam edersem yaşama şansımın yüzde 5-10 olduğunu, nakil olmam halinde şansımın yüzde 50’ye çıkacağını söylediler. Listede olsam da nakil şansım düşüktü. Türkiye’de şansımı denemek istedim” dedi.

Haberin Devamı

40’DAN FAZLA YABANCI HASTAYA KARACİĞER NAKLİ

Doç. Dr. Murat Kılıç, “Hastamız son dönem karaciğer yetmezliğindeydi. Kendini idare edemeyecek hale gelmişti. Karnı ve akciğerlerinde su toplanmış, nefes alması güçleşmişti. Dolasıyla bir sene içinde nakil olmaması halinde ölme ihtimali yüzde 50’ydi. 3 ay İzmir’de kalmasını istedik. Erken evrede daha sık sorun çıkabiliyor. Yakından takip etmek istiyoruz” dedi.


ABD’Lİ DOKTORLAR CANLIDAN CANLIYA NAKİLDEN KORKUYOR

Haberin Devamı

Gürcistan, Kosova, Arnavutluk, Suriye, Filistin, Kuzey Irak ve Azerbaycan başta olmak üzere farklı ülkelerinden 40’ın üzerinde yabancı hastaya karaciğer nakli yaptıklarını anlatan Doç. Dr. Kılıç, şunları söyledi:


“Canlı vericiler kritik durumdaki hastalar için hayat kurtarıcı. Bütün dünyada organ kıtlığı var. Kadavra bağışlarıyla yetinmek mümkün değil. Ancak ABD’liler canlıdan nakilden korkuyor. Verici için yüzde 1’lik bir risk var. Bir vericileri ölünce hepten canlıdan canlıya nakil yapmaktan çekinir oldular. Türkiye’de canlıdan canlıya nakillerin gelişmesi biraz da çaresizlikten oldu. Kadavra bağışı hastaların ihtiyacını karşılamaya yetmeyince yakınlarından karaciğer almaya başladık. Canlıdan canlıya nakilde Türkiye gayet iyi bir yerde. Bu alanda oldukça deneyimli olan Japonlardan daha ileride. Yılda 1000-1200 canlıdan canlıya karaciğer nakli yapılıyor. Almanya’da bu oran 1100-1200. Avrupa’dan bizden fazla karaciğer nakli yapan tek ülke Almanya.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!